VINARIJA DEMAR Za uspjeh u vinarstvu presudni su ljubav prema poslu i kvaliteta

VV | 29.10.2022. u 18:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako se vinarstvom ozbiljnije bave tek šest godina, Mario Funtek i Dejan Levanček sa svojim su vinima već osvojili vinsku scenu u Hrvatskoj, ali i šire.

Vinarija deMar, čije je ime nastalo spajanjem imena njenih vlasnika Dejana i Marija, osnovana je 2016. godine na području Ludbreškog vinogorja, a vina deMar iz godine u godinu osvajaju nacionalna i međunarodna priznanja.

vinarija_demar_-_demar_vina_facebook__10_.jpg

Dosad najveće priznanje je zlatna medalja na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu, koju je vinarija deMar ove godine dobila za svoju graševinu berbe 2020. s visokih 96 bodova. No, i njihova druga vina bila su uspješna - pinot sivi je osvojio srebrnu medalju, dok su muškat ottonel i rajnski rizling bili brončani.

- Sve je počelo iz hobija, ranije smo imali manji obiteljski vinograd. 2016. smo zasadili prvi vinograd, a sad ih imamo na nekoliko lokacija na ludbreškim "bregima". Zajedno imamo oko 5.500-6.000 trsova, a k tome imamo i kooperante s kojima radimo, pa ove godine očekujemo oko 21.000 litara vina. Što se tiče sorti, iako u startu nije bilo tako zamišljeno, nakon Decantera glavna nam je graševina, a imamo i rajnski rizling, žuti muškat, muškat otonel i sivi pinot, to su nam glavne sorte s kojima idemo u butelje – rekao nam je Mario Funtek i dodao da je berba ove godine bila dobra.

demar_vv.JPG

- Prvi rezultati su dobri, no tek sad slijedi ono glavno, u podrumu – napomenuo je.

Kako kaže, na ozbiljnije bavljenje vinarstvom potaknuli su ih dobri rezultati na izložbama vina.

- Ozbiljnije smo u posao ušli 2020., kad smo "prerasli" mali podrum koji smo imali. Tada sam krenuo s investicijom za halu, čiji je veći dio namijenjen poslu s premazima za drvo, što mi je i primarni posao, a dio hale smo namijenili za vinariju – istaknuo je Funtek.

Vinarija se nalazi u Komarnici Ludbreškoj, a od ukupne površine od oko 600 m2, prostor vinarije zauzima nešto manje od polovice.

- Iako je nova berba već tu, završetak uređenja planiramo do ljeta sljedeće godine, ovisi o gospodarskoj situaciji, jer sve financiramo vlastitim sredstvima pa sve "važemo" - napomenuo je, dodavši kako je u planu i uređenje manje kušaone vina u sklopu vinarije.

vinarija_demar_-_demar_vina_facebook__4_.jpg

U investiciju su ušli u siječnju 2020., a uslijedili su pandemija, rat u Ukrajini i gospodarska kriza, no očito su se dobro snašli u izazovnim vremenima.

- Zasad smo uspjeli i nadam se da ova situacija s ratom u Ukrajini neće pokvariti sve to, jer mi ovisimo o drvnoj branši. Vinarija je i napravljena sredstvima iz drugog dijela poslovanja, iako pomažu i priljevi od vina, no to je zanemarivo – rekao je Funtek.

Upitali smo ga koliko je vinarstvo u Hrvatskoj uopće isplativo i ciljaju li na strana tržišta.

- Već imamo dosta upita s vanjskog tržišta i mislim da ćemo prije plasirati na strano nego na hrvatsko tržište. Nagrade imaju neku težinu koja omogućuje bržu prodaju, ali konkurencija je ogromna, a mi kao "no name" vinarija sa šest godina iskustva puno teže se probijamo na tržištu, bez obzira na sve dobivene nagrade – kazao je.

vinarija_demar_-_demar_vina_facebook__1_.jpg

Sve to zapravo dokazuje koliko je velik njihov uspjeh.

- Mi još toga nismo u potpunosti svjesni, vrhunski vinari nam daju pohvale da smo napravili čudo u jako malo vremena. Ne znam kako sve to skupa objasniti, ali očigledno obojica imamo "žicu" za taj posao – nasmijao se i dodao što smatra najvažnijim za uspjeh.

- Bez ljubavi za taj posao svega ovoga ne bi bilo, uostalom kao i u svakom drugom poslu. A kvaliteta je presudna u ovom segmentu vina – poručio je.

Decanter_2022__1_.jpg

Vina deMar kvalitetu dokazuju na međunarodnim ocjenjivanjima, a u prilog tome govori i podatak da im je gotovo cijela ovogodišnja berba već rezervirana, iako su količinu povećali za gotovo 80 posto u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje planiraju li proširenje proizvodnje, kaže kako zasad ne zna.

- U startu smo rekli da nećemo dizati količinu, ali dižemo je stalno. Više ćemo se usredotočiti na proizvodnju butelja, planiramo oko 7.000-8.000 butelja kroz godinu-dvije. Teško je govoriti o količinama, jer jedna dobra ocjena ili medalja odmah utječe na planove. Još uvijek trebamo minimalno godinu-dvije da bi to bilo na razini jakih vinara iz Hrvatske, no o tehnologiji na nekoj svjetskoj razini ni ne razmišljamo, ne možemo to financijski – naglasio je Funtek.

A u međuvremenu će svoja vrhunska vina stvarati u novoj vinariji, gdje planiraju organizirati i razna događanja i promocije vina, kako bi se još više približili ljubiteljima vina.

web: demar-vina.com / Facebook: deMar vina

vinarija_demar_-_demar_vina_facebook__6_.jpg

vinarija_demar_-_demar_vina_facebook__11_.jpg