Stari Grad Čakovec dobitnik nove nagrade Googlea – Zlatni pin

VVM | 13.9.2023. u 10:56h | Objavljeno u Sponzorirano

Google nagradio 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa

Prvi puta u Hrvatskoj, Google dodijelio nagradu Zlatni pin u kategoriji "Dvorci i palače". Stari grad Čakovec našao se u prestižnom društvu nagrađenih dvoraca.

U Zagrebu, 12. rujna 2023. dodijeljena je nagrada Zlatni pin. Deset dvoraca i palača iz Hrvatske postali su nositelji nagrade. Zlatni pin je priznanje koje dodjeljuje Google na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa. Ideja o dodjeli nagrada najbolje ocijenjenih mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa.

6_HR_map.jpg

3_Stari_grad_Cakovec_Zlatni_pin_2.jpg

Kako su projekt vrlo dobro prihvatili ne samo dobitnici, već i korisnici koji su osjetili lokalni ponos, Google je odlučio projekt proširiti i na druge zemlje. Tako se od ove godine projekt provodi i u Hrvatskoj gdje je Google nagradio lokacije u kategoriji "Dvorci i palače". Sukladno tome, odabrani su dvorci i palače koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.

1_Stari_grad_Cakovec_FB.jpg

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske. Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek djela rimske arhitekture – izvanredne građevine s poučnim pričama i prekrasnim pogledima osvojile su srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa koji su im dodijelili visoke ocjene.

- Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer on je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Zahvaljujući njihovom angažmanu i ocjenama, nagradili smo deset dvoraca i palača s kipićima Zlatni pin. Ovim putem još jednom čestitam svim dobitnicima i nadam da će još više ljudi htjeti posjetiti ta nevjerojatna mjesta te cijeniti njihovu povijest i ljepotu - izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatic.

Među nagrađenima su dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel Krk te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

2_HR_PRESS.jpg

Google je pripremio e-knjigu „Putevima dvoraca i palača", koja će vam pomoći i da što učinkovitije isplanirate putovanje. Između priča o dvorcima tamo možete pronaći savjete i trikove koji će vam biti od velike pomoći tijekom putovanja, kao što su primjerice Live View, Google Lens, Multisearch i brojne druge aplikacije. E-knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje ovdje.

5_eBook_HR_cover.jpg

U nastavku možete pronaći popis nagrađenih dvoraca i palača te nekoliko zanimljivosti o svakome od njih:

  • Dvorac Trakošćan – jedan je od najatraktivnijih hrvatskih dvoraca, smješten u Varaždinskoj županiji, koji zajedno s jezerom i park-šumom čini prekrasnu romantičnu cjelinu. Posjet dvorcu je prava prilika da istražite srednjovjekovne zidine i uživate u prirodnim ljepotama Hrvatskoga zagorja.

  • Dvorac Eltz – barokni dvorac smješten na obali Dunava jedan je od simbola grada na Dunavu i iako je preživio teška stradanja, predstavlja neizostavno turističko odredište. Jedan od najvažnijih festivala – Vukovar Film Festival se održava perivoju dvorca Eltz.

  • Stari grad Zrinskih Čakovec – simbol identiteta i tradicije Međimurske županije. Sastoji se od renesansno-barokne palače i fortifikacije smještene u centru grada Čakovca unutar zaštićenog perivoja. Ime Zrinski je dobio prema poznatoj obitelji hrvatskih banova i neustrašivih ratnika - branitelja granica ugarsko-hrvatskog kraljevstva od prodora Osmanlija, obitelji Zrinski. Od 1954. godine u Starom gradu djeluje Muzej Međimurja Čakovec.

  • Trsatski kaštel – jedno je od najposjećenijih i najprepoznatljivijih simbola grada Rijeke. Kaštel ima sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradnje, a danas je obogaćen novim sadržajima i često se tamo održavaju ljetni koncerti i kazališne predstave na otvorenom.

  • Dvorac Veliki Tabor - smješten je u Hrvatskom zagorju u općini Desinić, a jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova te je predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnog srednjeg vijeka. Uz njega se veže legenda o ljubavnoj priči između plemića i pučanke, Veronike Desinićke.

  • Stari grad Ozalj – je srednjovjekovni grad, smješten na klisuri iznad rijeke Kupe. Pregrađen je u dvorac u 18. stoljeću i iako je imao brojne vlasnike, najveći utjecaj imale su obitelji Zrinski i Frankopan. Iz dvorca se pruža najljepši pogled na kanjon rijeke Kupe.

  • Kaštel Morosini- Grimani – nalazi se u središtu pitoresknog Svetvinčenta i predstavlja već stoljećima simbol samog središta. Izgrađen je još u 13. stoljeću, a današnji kaštel predstavlja oblik kasne srednjovjekovne gradnje s izrazito naglašenim renesansnim karakteristikama.

  • Frankopanski kaštel Krk – je najveće povijesno svjedočanstvo naseljenosti Krka. Gradila ga je krčka plemićka obitelj Frankopani, a danas se u cijelosti može razgledati šetajući po zidinama i razgledavajući unutrašnjost kaštela.

  • Dioklecijanova palača – je predstavljala carsku rezidenciju u Splitu, a podigao ju je oko 300. godine rimski car Dioklecijan. Povijesna cjelina Splita s Dioklecijanovom palačom uvrštena je 1979. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

  • Palača Sponza – je najreprezentativniji objekt javnog značaja u Dubrovniku i danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja. Palača je posebno dragocjena jer je sačuvana u izvornom obliku od vremena izgradnje sve do danas.