SŠ Arboretum Opeka: Škola se razvija u smjeru europskih poljoprivrednih škola

Sponzorirani članak | 10.4.2024. u 18:51h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako relativno mala škola, Srednja škola ‘Arboretum Opeka’ Marčan prepoznatljiva je i uspješna u poljoprivrednoj struci te je prerasla u Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi (RCK). Uz to, opremljeni su praktikumima za odvijanje praktične nastave u poljoprivrednoj, veterinarskoj i ugostiteljskoj struci.

Zahvaljujući projektu “Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” znatan dio sredstava uložen je u moderne tehnologije, poljoprivrednu mehanizaciju, laboratorije, specijalizirane učionice i strojeve te edukaciju nastavnika. Učenici koji su do sada neke strojeve mogli vidjeti samo putem reklamnih prospekata ili interneta sada ih imaju prilike vidjeti “uživo” i sami isprobati i koristiti.

Suvremene tehnologije

Racionalizacija rada u poljoprivredi osnovni je razlog uvođenja novih tehnologija pa tako i bespilotnih letjelica. Dronovi postaju učinkovit alat koji pridonosi razvoju precizne poljoprivrede. Uporaba drona je zbog mogućnosti nadogradnje raznim sofisticiranim uređajima višestruka i u poljoprivredi. Zahvaljujući tom uređaju učenici će vidjeti kako se koriste u mapiranju terena, praćenju sklopa biljaka, prihrani kultura, detekciji štetnih organizama te lokaliziranoj primjeni pesticida. Upotreba drona koji će se koristiti u aplikaciji sredstava za zaštitu bilja u rasadniku ili voćnjaku smanjuje potrebu za fizičkim radom što također pridonosi modernizaciji poljoprivredne proizvodnje.

Staklenici su obnovljeni i opremljeni najmodernijom infrastrukturom i robotom za sadnju u kontejnere, plastenici su opremljeni sustavom zasjenjivanja, navodnjavanja i grijanja, a rasadnik i kontejnerska stanica rekonstruirani i opremljeni sustavom navodnjavanja i obranom od tuče. Podignut je novi moderni voćnjak, jagodnjak i eko vrt, dva nova plastenika te je obnovljeno spremište sa svlačionicama i sanitarnim čvorom za radnike i učenike na praksi. Izgrađeno je novo veliko parkiralište te asfaltiran pristupni prilaz školi.

Moderne učionice

Nije samo uloženo u praktikume i opremu za praktičnu nastavu, već su i sve učionice opremljene pametnim pločama i LCD televizorima, opremljene su četiri informatičke učionice s interaktivnim ekranima te jedna specijalizirana za učenje stranih jezika s VR naočalama i slušalicama. Kako poručuju iz Srednje škole, ponosni su što je i Dvorac Opeka, koji se rekonstruira za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti, sastavni dio infrastrukture škole. U dvorcu će se nalaziti genetska baza sjemena, laboratoriji, centar za floristiku, praktikumi za dendrologiju i projektiranje te dizajniranje okućnica, vrtova i parkova, vinski praktikum, podrum i kušaonica vina. Bit će uređena knjižnica, smještajni kapaciteti za učenike, restoran, multimedijalna dvorana, galerija i drugo. Vrhunski opremljeni praktikumi unaprijedit će rad s učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja.

Najnovija znanja

Uz to što su modernizirali program pomoćnog vrtlara, razvili su programe za stjecanje srednjoškolskog obrazovanja: Tehničar proizvođač u hortikulturi/Tehničarka proizvođačica u hortikulturi je četverogodišnje zanimanje koje objedinjuje poslove proizvodnje i prerade u hortikulturi. Zanimanje Uzgajivač/uzgajivačica cvijeća uključuje obavljanje svih poslova u području cvjećarske proizvodnje od uzgoja, provođenja agrotehničkih mjera i zahvata do berbe i plasmana, te prodaje proizvoda na tržištu. Agroekološki specijalist na razini 5. je nadogradnja kompetencija tehničara na razini 4.2. s naglaskom na stjecanje kompetencija iz područja agroekologije i ekološke zaštite bilja.

Uz to, u školi se održavaju radionice za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce i odrasle, učenici i ove godine sudjeluju na Erasmus+ mobilnosti u Italiji i Španjolskoj na dvotjednoj praktičnoj nastavi, a pripremaju se i za državna i međunarodna natjecanja.

- Učili smo i još učimo o tome kako da škola bude učenicima mjesto ugodno za boravak, a u isto vrijeme mjesto koje daje znanja i vještine temeljene na najnovijoj tehnologiji i radu. Težimo da se naša škola razvija u smjeru europskih poljoprivrednih škola koje obrazuju učenike na modernim tehnologijama i najnovijim znanjima i dostignućima u području floristike, hortikulture, poljoprivrede i proizvodnje hrane - poručuju iz Srednje škole ‘Arboretum Opeka’.

Formalni i neformalni obrazovni programi

S partnerima su razvili i unaprijedili nove formalne i neformalne obrazovne programe usmjerene na osposobljavanje odraslih i na njihov osobni profesionalni razvoj kao i različite kratke tečajeve za amatere ljubitelje hortikulture i floristike. Formalni programi su proizvođač ratarskih kultura, dizajner cvjetnih kreacija i promotor pčelinjih proizvoda, dok su neformalni programi radionice i tečajevi u trajanju od četiri do dvadeset sati koje između ostalog uključuju uređenje cvjetnih gredica, održivo vrtlarenje, poklon majci, cvjetni nakit, cvjetnu sliku, trajne aranžmane, poklon za Valentinovo…

Galerija slika