SAPERLOT Uspješna varaždinska pivovara najavljuje ponovno otvorenje terase za sve ljubitelje craftica

VVM | 20.3.2024. u 11:20h | Objavljeno u Sponzorirano

Prošle su godine u sklopu pivovare u Gojancu otvorili kušaonicu tj. taproom, a ove godine otvaranjem terase i početkom nove sezone svoju pivsku ponudu žele zaokružiti dodatkom hrane i muzike.

Pivovara Saperlot, smještena u Gojancu, ovoga petka ponovno otvara svoju terasu za sve posjetitelje koji žele kušati craft pivo u jedinstvenom ambijentu pivovare. Svoju proizvodnju pivovara je započela prije tri godine te se sa svojim đinom i craft pivama dosad probila u tri velika trgovačka lanca u Hrvatskoj, a uskoro ulaze i na slovensko tržište. Vlasnici pivovare, Ivica i Marijana Staneković, kažu da je riječ o visoko profitabilnoj branši ali koja traži veliku posvećenost poslu. Trenutačno u pivovari radi cijela obitelj, supruga Marijana zadužena je za velike kupce, prvenstveno trgovačke lance, dok se Ivica bavi proizvodnjom i manjim, specijaliziranim trgovinama te ugostiteljima, a u poslu im pomaže i starija kćerka Karla.

Prošle su godine u sklopu pivovare otvorili i kušaonicu tj. taproom, a ove godine otvaranjem terase i početkom nove sezone svoju ponudu žele zaokružiti dodatkom hrane i muzike.

saperlot2.jpg

Pivo “na izvoru”

- U petak, 22. ožujka, uz dolazak proljeća ponovno otvaramo terasu i pozivamo sve na happy hour program od 15 do 16 sati. Takav ćemo program imati svakog petka, sve do jeseni, za kad imamo u planu i dodatne aktivnosti. Plan je gostima ponuditi cijeli paket; pivo, hranu i zabavu jer jedno bez drugoga ne ide - najavljuje Staneković dodajući da će ljeti tijekom Europskog nogometnog prvenstva u Saperlotu organizirati i gledanje utakmica, a sve će se najave moći pratiti na njihovoj FB stranici.

- Ovakve su kušaonice uobičajen sadržaj koji nude craft pivovare. Riječ je o ambijentu koji se nigdje drugdje ne može doživjeti jer se pivo ovdje može praktički popiti “na izvoru”, iz nove šarže, dok još nije izašlo van i sve je u hladnom lancu. Osim toga, ljudi se tu mogu podružiti i ovo je jedino takvo mjesto ne samo u Varaždinu nego i u Varaždinskoj županiji tako da time nadopunjujemo i turističku ponudu cjelokupnog kraja - ističe Staneković koji sa svojim proizvodima redovito sudjeluje na pivskim festivalima, od lokalnog, varaždinskog UPS festa kojeg organizira Udruga pivara sjever do festivala u Samoboru, Ljubljani i Beču.

- Ove godine idemo već peti put na pivski festival u Beč i prvi put u Prag te na najveći njemački craft festival u Regensburg. Osim sa standardnom ponudom, na festivalima se uvijek predstavljamo sa specijalima, šaržama koje se pripreme samo za tu priliku, kako bi pokazali svoju inovativnost i mogućnosti.

DSC_4635.jpg

Živa scena

Saperlot je također jedan od glavnih sponzora varaždinskog UPS festa te se u njihovu pogonu nakon pivskog festivala kuha pobjedničko pivo, ali kao sponzori podržavaju i druga događanja, ističe naš sugovornik, ne samo pivska nego i sportska.

Na tržištu su se prvo pojavili sa svojim đinom pa zatim s pšeničnim pivom Weizen Iwo i aromatičnim Juicy Fogom, crafticom pivskog stila Neipa. Svojoj su ponudi dodali i tamno pivo, američki porter Witch Hat i češki lager Lager boy. Inicijalna investicija u proizvodni pogon iznosila je oko 270 tisuća eura, a mjesečno mogu proizvesti 10 do 12 tisuća litara piva.

- Investiciju bismo trebali u potpunosti vratiti za tri godine, sad smo negdje na polovici puta. Na craft sceni ima zaista veliki broj ovakvih manjih proizvođača, ona je prvo eksplodirala, pa se malo smirila i čini se da se ponovno budi tako da čak i velike multinacionalne pivarske kompanije preuzimaju manje craftere - ističe Staneković.

saperlot4.jpg

“Nadamo se sudjelovanju i na našem Špancirfestu”

Iako mali lokalni proizvođač s vrlo specifičnom proizvodnjom craft piva, koju praktički nema nitko drugi na području cijele Varaždinske županije, Saperlot dosad nije imao prilike sudjelovati na Špancirfestu, najvećoj varaždinskoj turističkoj manifestaciji.

- Nastupamo po drugim gradovima pa se nadamo da ćemo dobiti priliku i da kao mali lokalni proizvođač sudjelujemo i na našem Špancirfestu. Nismo nikome nikakva konkurencija i mislim da bi Turistička zajednica i lokalna politika trebali podržati ovaj vid proizvodnje jer je apsurdno da ne možemo kao lokalni proizvođač nastupiti u vlastitom gradu.

Proljetno otvaranje terase i taprooma

Ljudevita Gaja 44, Gojanec

Petak, 22. ožujka, od 15 sati

ipiccy_image.jpg