MEDICINSKA ŠKOLA VARAŽDIN Budućnost na temeljima tradicije

VV | 4.6.2023. u 19:40h | Objavljeno u Sponzorirano

Po čemu je Medicinska škola prepoznatljiva?

Medicinska škola Varaždin prepoznata je u svijetu obrazovanja po svojim stručnim i ljudskim kvalitetama koje počivaju na šezdesetpetogodišnjoj tradiciji. Od daleke 1958. godine kad se obrazuju medicinske sestre općeg smjera pa sve do danas škola je stekla prostorne i stručne uvjete za obrazovanje svih zdravstvenih kadrova i gimnazije prirodoslovnog smjera. Nit vodilja škole sadržana je u izreci Non scholae, sed vitae discimus (Ne učimo za školu, već za život) tako da škola živi u suglasju s potrebama suvremene medicine uvažavajući razvojne potrebe svojih učenika i njihove načine promišljanja. Zahvaljujući takvu pristupu obrazovanju, Medicinska škola postala je 2018. godine i Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. Unutar dvije faze projekta koji se upravo završavaju škola će uz rekonstrukciju i dogradnju dobiti vrhunske uvjete za obrazovanje učenika i otvaranje javnosti, nabavu specijalizirane opreme i edukaciju svojih djelatnika. Budući da je velik broj projektnih aktivnosti iz svih općeobrazovnih i stručnih predmeta povezan upravo s učenicima, upravo će nova generacija učenika u svim programima koji se upisuju dobiti priliku ostvariti svoje interese u različitim područjima.

MEDICINSKA SESTRA OPĆE NJEGE /MEDICINSKI TEHNIČAR OPĆE NJEGE

Medicinske sestre/tehničari opće njege rade u području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije. Njihov je program usklađen s Odlukama Europske unije (dvije godine u općeobrazovnom programu, a tri godine u stručnom obrazovanju). Oni provode opće poslove u zdravstvenoj njezi i pripadajuće medicinsko-tehničke zahvate, surađuju s liječnikom pri mnogim dijagnostičkim i terapijskim zahvatima, provode zdravstveni odgoj, vode zdravstvenu i sestrinsku dokumentaciju, stalno se educiraju. Medicinske sestre odgovorne su, osjetljive za ljudske patnje, imaju dobre komunikacijske vještine – sve su to poželjne osobine u svakodnevnom radu zdravstvenih djelatnika. Tim se osobinama kod oboljelih stvara osjećaj povjerenja i sigurnosti. Unutar projektnih aktivnosti RCK-a omogućit će se razvitak i modernizacija programa obrazovanja medicinskih sestara/tehničara na strateškim razvojnim područjima sestrinske struke i zdravstvene njege.

DENTALNI TEHNIČAR / DENTALNA TEHNIČARKA

Dentalni tehničari obrazuju se za rad u dentalnom laboratoriju. Izrađuju i popravljaju sve vrste mobilnih (npr. proteze) i fiksnih (npr. krunice, mostovi) stomatoloških nadomjestaka i pomagala. Na taj se način pacijentima poboljšavaju fiziološke funkcije (govor, žvakanje, gutanje) i utječe se na njihovo samopouzdanje. Veoma je važna točnost i urednost u radu, strpljivost, preciznost te razvijena ručna spretnost. Osim što nastavnici dentalne skupine predmeta u okviru RCK-a sudjeluju na stručnim edukacijama, školski dentalni laboratorij opremit će se novim strojevima (3D printer) kako bi se struka razvijala ukorak s novitetima u dentalnoj tehnici. 

FARMACEUTSKI TEHNIČAR / FARMACEUTSKA TEHNIČARKA

Kao dio ljekarničkog tima farmaceutski tehničar sudjeluje u pružanju ljekarničke skrbi. On je uključen u procese pripreme, proizvodnje, kontrole kvalitete farmaceutskih proizvoda (lijekova, dijetetskih i kozmetičkih pripravaka) u ljekarni, galenskom laboratoriju, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Nakon završenog školovanja  farmaceutski tehničar posjeduje znanja o ljekovitim tvarima biljnog, životinjskog, mineralnog i sintetičkog podrijetla koje se upotrebljavaju pri izradi lijekova. Posjeduje i vještine ovladavanja tehnologijom izrade lijekova i različitim analitičkim postupcima. Farmaceutska struka vrlo je dinamična, podložna promjenama i razvoju novih znanja pa zahtijeva cjeloživotno stručno usavršavanje. Stoga će se u okviru RCK-a opremiti suvremeni laboratorij koji će omogućiti održavanje edukacija u okviru stručnog usavršavanja farmaceutskih tehničara i magistara farmacije – mentora.

PRIRODOSLOVNA GIMNAZIJA

Učenici uz redovne općeobrazovne predmete dobivaju sva potrebna znanja i vještine, naročito iz prirodoslovlja, a uz fakultativne predmete već od prvog razreda dobivaju potrebna znanja i vještine za upis na fakultete. Od trećeg razreda opredjeljuju se za izborne module u kojima dobivaju predmete od posebne važnosti za odabrano buduće zanimanje. Tijekom srednjoškolske nastave učenici se pripremaju i za polaganje ispita državne mature i za medicinsku struku s naglaskom na psihološki i humani aspekt budućeg zanimanja.

Promičemo zdravlje kao temeljnu vrijednost društva

  • projekti iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja (Fotoprotekcija: dragocjena je krema kad sunce milosti nema!)
  • Program GLOBE – prvo mjesto u istraživačkom projektu na državnom natjecanju; 26 godina sudjelovanja

Koje su naše aktivnosti izvan nastave?

  • žina predložena za državnu smotru
  • eTwinning
  • SkilsUp
  • E-medica
  • natjecanja iz struke i općeobrazovnih predmeta
  • Školsko sportsko društvo Medica
  • književni susreti sa suvremenim književnicima
  • CARNET-ove konferencije
  • humanitarne akcije
  • studijska putovanja

Gdje nas možete pronaći?
Vinka Međerala 11, Varaždin (od rujna 2023.)
042 / 492 000
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.medskvz.org

medicinska_skola_varazdin_vv_4091.jpg