Livija Faić: Pomogla realizirati više od 350 uspješnih poduzetničkih priča

VVM | 10.3.2024. u 14:00h | Objavljeno u Sponzorirano

LYNVEST Centar za poduzetništvo pruža poslovno, financijsko i investicijsko savjetovanje postojećim poduzetnicima, kao i onima koji to tek planiraju postati, s ciljem realizacije i ostvarivanja njihovih poslovnih ideja.

LYNVEST sačinjava tim visokoobrazovanih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom iz područja financija, revizije, prodaje i menadžmenta...

Livija Faić, certificirana je konzultantica za poslovno planiranje, vlasnica je LYNVEST Centra za poduzetništvo, a unatrag dvadeset godina radi s poduzetnicima.

Strastvena poduzetnica

- Posljednjih pet godina vlasnica sam LYNVEST Centra za poduzetništvo, koji je kontaktna točka za sve poduzetnike koji planiraju ući u svijet poduzetništva, ali ne samo za buduće poduzetnike već i sve one koji su ušli u svijet poduzetništva tako da im sve brige i probleme kada ne znaju gdje otići, kome se obratiti ili koje papire pripremiti. Dolaskom kod nas zaobilazimo njihovo pješačenje po svim institucijama. Poslovna sam i financijska savjetnica, edukatorica-mentorica, mnogi kažu strastvena poduzetnica, jer doista uživam u svom poslu. Isto tako i investitorica sam u startupove, a često me zovu i poslovnim anđelom, a vjerojatno iz razloga što sam unatrag nekoliko godina pokrenula i pomogla u realizaciji više od 350 uspješnih poduzetničkih priča, koje se i danas lijepo razvijaju. Jedna sam od rijetkih na hrvatskom tržištu koja se bavi ulaganjem u male poduzetnike, koji su na vjetrometini i zapravo ih nitko ne štiti jer svi su uglavnom orijentirani na velike poduzetnike. S malim poduzetnicima radim na razvoju njihovih ideja, pokretanju poslovanja, poreznom-računovodstvenim savjetovanju, edukacijama i međusobnom umrežavanju, a prema potrebi ulažem i u dobre poslovne ideje koje naravno, moraju biti održive. Nekome tko kreće na početku treba financijska pomoć te sam vidjela priliku da ulažem u njih i da im pomognem, a nakon nekog vremena izlazim iz tog posla, a oni idu dalje. Osim financijske pomoći, ujedno ih i mentoriram, učim što je poduzetništvo i kako da ne ponavljaju moje greške te da u konačnici budu uspješni - rekla je Faić.

Uz oca u poduzetništvo

Prvi kontakt s gospodarstvom imala je početkom 2000. godine.

- Kao dvadesetogodišnjakinja počela sam raditi u firmi svog oca Zlatka, koji je bio poduzetnik. Iako je to bila potpuno druga branša u odnosu na ovo čime se danas bavim, jer otac je proizvodio poljoprivredne priključke i strojeve, on me zapravo uveo u svijet poduzetništva. Otac me učio da se kroz život uvijek moram boriti za sebe jer je i on bio takav. Počeo je od nule s jednim aparatom za zavarivanje kojeg je kupio na kredit u Sloveniji, u želji da obitelji omogući financijsku stabilnost i egzistenciju. U očevoj firmi bili sam zadužena za prodaju i vođenje evidencije kupaca, nabavu i slične poslove. Kasnije je brat nastavio očev posao, a ja sam krenula svojim putem. S obzirom na to da me ekonomija uvijek zanimala sada sam tu gdje jesam - rekla je Faić.

Vlastitu tvrtku pokrenula je prije pet godina.

-Uvijek sam voljela učiti i dan danas se redovito educiram, a u tvrtkama, gdje sam radila, nisam imala mogućnost iskoristiti svoja znanja što je posljedično utjecalo i na financije jer sam htjela raditi i zarađivati. U svim firmama gdje sam radila, uvijek sam nailazila na problem da postoji “rupa” između poduzetnika i institucije, odnosno da poduzetniku potreban neki dokument kojeg traži određena institucija. To nije, na primjer, posao samog računovodstva i poduzetnik ne zna gdje kojoj instituciji se obratiti, gdje pronaći uvjete poslovanja ili na koji način to odraditi to što mu je potrebno. S obzirom na viđeno nastala je ideja da ja zapravo budem ta kontaktna točka, da mogu pomagati poduzetnicima u rješavanju njihovih problema. Krenula sam s pomoći prilikom otvaranja firme ili obrta, ovisno o njihovim željama. Poduzetnici dolaze na razgovor, savjetujem ih što otvoriti i na koji način, upozoravam ih na buduće obaveze koje imaju, na probleme na koje naići, a ovisno o njihovoj želji do koje se nivoa žele razvijati savjetujem ih da li da otvore firmu ili obrt - rekla je Faić.

120 klijenata i 13 zaposlenih

Ideja o vlastitom poduzeću tinjala je puno godina prije nego što je pokrenula firmu.

- Uvijek nešto čekamo, ali 2019. godine dogodio se taj prijelomni trenutak i rekla sam sama sebi sada je vrijeme da počnem. Bilo je bojazni na početku, jer iako mi brojke jako dobro idu, bila sam svjesna da ako se neće zaraditi onda neće biti plaća i cijela egzistencija je upitna. Nakon toga otvorila sam još nekoliko firmi, od kojih sam tri u međuvremenu prodala, a dvije su još u mom vlasništvu. I kada sam dvije godine otvarala firmu u Dubrovniku, bez obzira na to što imam iskustva, strah je bio prisutan, jer realno pristupam cijeloj situaciji, realno sagledavam troškove i probleme. Konačno, kada je u ožujku 2020. godine, Hrvatska ušla u prvi lockdown preko noći sam, kao i mnogi drugi, ostala bez prihoda. S petka na subotu cijelu noć nisam spavala, a u subotu ujutro imala sam tri nove ideje, dakle, morala sam promijeniti kompletno poslovanje da bi opstala u to vrijeme. Puno sam i besplatno pomagala poduzetnicima jer svi smo se našli u čudnoj situaciji, ali to mi je donijelo nove klijente. Posljedica toga je da danas imamo oko 120 klijenata i zapošljavamo 13 osoba, a u tom trenutku bila sam sama u firmi - rekla je Faić.

Danas ima tri tvrtke, pri čemu je temeljna djelatnost jedne varaždinske firme je računovodstvo, druga se bavi izradom dozvola za strane radnike i njihovim prijavama, dok se dubrovačka tvrtke bavi poslovnim savjetovanjem, investicijama i ulaganjima.

- Unatrag par godina približila sam se svojim željenim ciljevima, naravno to je djelomično ispunjeno. Planovi su daljnji razvoj na svakom koraku, prvenstveno razvoj slične tvrtke u Dubrovniku kao što je ova u Varaždinu jer u Dubrovniku postoji velika potražnja za uslugama koje ovdje nudimo a ponuda je ograničena ili vrlo mala. Želja je i proširenje ureda u Zadru, kao i ureda u Rijeci - zaključila je Faić.

Mišljenja je da žene u gospodarstvu imaju jednake prilike i mogućnosti za uspjeh kao i muškarci.
- Budući da su moji klijenti i žene i muškarci ne bih rekla da je u gospodarstvu sve podređeno muškarcima, već da žene same sebe više koče u nekim situacijama. Imamo mogućnosti, ali možda nemamo hrabrosti ili je u našoj podsvijesti da je su rukovodeći položaji ionako pozicije za muškarce, pa u startu odustanemo od naše mogućnosti i same sebe sabotiramo. Svi imamo prilike raditi i napredovati, netko više netko manje, ali ne bih to vezala uz spol već uz osobnu ambiciju i želju ili možda strah koji nam je davno nametnuti da je muškarac gazda u kući i gazda u firmi - kaže Faić.

Označeno u