Ecoagro: Izvrsna godina za našu najstariju i najveću fazaneriju

VV | 29.1.2022. u 17:14h | Objavljeno u Sponzorirano

Zahvaljujući ulaganjima tvrtke Ecoagro uspješno je obnovljen uzgoj fazanske divljači u našoj najstarijoj i najvećoj fazaneriji. Lani su tako ostvarili izvanredne rezultate u uzgoju fazana, a svu fazansku divljač koja je uzgojena na fazaneriji kraj Majerja prodali su lovozakupcima širom Hrvatske.

Uzgoj fazanske divljači započeo je još grof Marko Bombelles, koji je iz južne Moravske 1870. godine uvezao prve fazane i započeo uspješan umjetni uzgoj fazana.

Nastavljajući tradiciju uzgoja fazanske divljači 1952. godine je izgrađena i fazanerija, a uzgoj fazanske divljači svoj je vrhunac dosegnuo sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. No, ova najveća fazanerija u našoj zemlji, s godišnjim kapacitetom od 300 tisuća fazana, s vremenom je zapala u probleme, pa je ovoj našoj najstarijoj fazaneriji prijetilo gašenje.

U fazaneriju uloženo 6 milijuna kuna

- Svjestan duge tradicije uzgoja fazanske divljači, ali i značajnog gospodarskog potencijala ove fazanerije, kao pasionirani lovac Stanko Kočevar, vlasnik uspješne tvrtke Oculus, odlučio je kupiti fazaneriju i ponovo je postaviti na noge. Ecoagro, tvrtka u njegovom vlasništvu, kupila je fazaneriju i trčkariju s pripadajućim zemljištem od 21 hektara, inkubatorskom stanicom za valjenje pilića, halom za podni uzgoj fazanskih pilića, boksove s natkrivenim ispustima, volijere i zimovnike, veterinarsku stanicu te druge prateće objekte, a u veljači prošle godine iz Mađarske je uvezeno novo matično jato. Zahvaljujući velikim ulaganjima, koja su premašila 6 milijuna kuna, u cijelosti je obnovljen tehnološki proces proizvodnje fazanske divljači. Već u prvoj godini ostvarili smo izvrstan rezultat, pokrenuta je proizvodnja jednodnevnih fazanskih pilića i njihov uzgoj, ponovo su zaposleni bivši radnici koji imaju ogromno iskustvo u proizvodnji, obnovljene su volijere i drugi objekti na fazaneriji, a svu fazansku divljač koju smo proizveli na fazaneriji plasirali smo lovozakupcima širom Hrvatske, od Dubrovnika do Istre - istaknula je mag. ing. agronomije, agroekonomike, lovstva i pčelarstva Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro, polaznica doktorskog studija lovstva i kinologije na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

fazanerija_15-15_1.jpg

Na tradiciji grade vlastitu uspješnu priču

Ova mlada stručnjakinja naglasila je kako su u proizvodnju uveli i HACCP sustav kvalitete te sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001

- Naš je cilj da najprije domaćim lovoovlaštenicima ponudimo kvalitetne i zdrave fazane izvrsne genetike te da našu ponudu fazanske divljači s vremenom proširimo i na inozemna tržišta. Tako primjerice, 2023. godine planiramo u Francuskoj nabaviti i novo matično jato. Kako tvrtka Ecoagro u ekološkom uzgoju ima svinje mangulice, planiramo i izgradnju dvolinijske klaonice za obradu mesa mangulica te mesa fazanske divljači. Potražnja za takvim proizvodima iz ekološkog uzgoja je velika, stoga uz uzgoj fazana za lov, a s vremenom i trčki, prepelica te divljih zečeva, planiramo uložiti i u razvoj proizvoda od životinja koje ćemo uzgajati na našim farmama. Kod uzgoja fazana i mangulica, posebnu pozornost posvećujemo zdravstvenoj ispravnosti hrane kojom ih hranimo, a koju kupujemo isključivo od lokalnih proizvođača te proizvodimo na vlastitim površinama. No, naša je namjera da budemo samoodrživi, stoga planiramo i nova ulaganja u poljoprivredne površine. Kako će se proizvodnja povećavati potrebe za hranom biti će sve veće. Stoga planiramo i ulaganja u gradnju silosa, sušare i miješaone hrane. Nastavljamo tradiciju koja je dulja od stoljeća i na njoj nastojimo izgraditi vlastitu uspješnu priču - rekla je mag. Jasmina Grđan Buhin.

Na fazaneriji zaopčinje novi ciklus proizvodnje

Nakon što su s uspjehom završili prvu godinu proizvodnje fazanske divljači u tvrtki Ecoagro uskoro će započeti novi ciklus proizvodnje.

- Sezona lova na fazane je pri kraju pa već u veljači počinjemo formiranje matičnog jata. Sve do 15 lipnja, svakom fazanu pridružit ćemo šest ženki. Nakon ubiranja, jaja će ići u inkubatore, na 21 dan, pa zatim na 4 dana u valionike, nakon valjenja izlegli pilići bit će premješteni u posebne, grijane hale u kojima će ostati tri tjedna, potom će sa 4 tjedana biti u boksovima s ispustima, iz kojih ćemo ih preko dana puštati na travnjake, a onda će sa 7 tjedana biti pušteni i u naše volijere, u kojima će imati iste uvjete kao i u lovištu. Važno je naime, da uzgojimo divlje fazane, koji će se dobro snalaziti u lovištima, u koja će doći punih pet mjeseci od valjenja - rekla je tehnička direktorica tvrtke Ecoagro.

Uzgoj fazanske divljači zahtijeva puno znanja i iskustva, koje je ipak očuvano zahvaljujući zaposlenicima iz okolice, koji su nekada i stvorili ovu fazaneriju u čijim se najboljim danima fazanska divljač uzgajala u čak 3,5 turnusa, znači prosječno 280 tisuća jednodnevnih fazanskih pilića.

- Već u prvoj godini obnovljene proizvodnje uspjeli smo postići izvrsnu valivost od čak 76 posto. Pred nama je novi proces uzgoja u kojem ćemo postići još bolje rezultate i povećati našu godišnju proizvodnju visokokvalitetnih, uzgojenih fazana. Veliku opasnost u ostvarivanju toga cilja predstavlja ptičja gripa, koja može ugroziti naše matično jato i nanijeti nam katastrofalnu štetu, stoga se na našoj fazaneriji najstrože pridržavamo svih zaštitnih mjera i naredbi koje je propisala veterinarska inspekcija. Iako nas još očekuje puno posla i novih ulaganja, prošla je godina pokazala da smo uspjeli fazaneriju ponovo postaviti na noge, pokrenuti proizvodnju fazanske divljači i našim lovoovlaštenicima ponuditi fazane visoke kvalitete - istaknula je Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro.

fazanerija_2-2.jpg

Označeno u