Za tobom ću kamo god ti pošao! (Lk 9, 51-62)

| 24.6.2019. u 09:18h | Objavljeno u Promišljanje

Liturgija ove nedjelje potiče nas na snažniji i dosljedniji učenički hod za Isusom i s Isusom. Nije dosta biti kršćanin iz običaja. Isus traži osobni, cjeloviti i trajni pristanak uz njega. Danas smo čitali da je na tom putu nasljedovanja moguće doživjeti i opomenu, ukor. To ne znači da trebamo skrenuti s puta. Bolje je ostati uz Učitelja, makar i dobivali ukore koji nas bude iz duhovnog mrtvila, nego ne odazvati se iz straha da je Učitelj prezahtjevan.

Od Dvanaestorice i svih ljudi koji ga slijede Isus traži dosljedni hod s njim i za njim, bez obaziranja natrag i odgađanja nasljedovanja. Isus poziva, a ne prijeti, ne prisiljava. Poziv na učeničko upiranje pogleda u Učitelja s kojim je Božje kraljevstvo na dohvat ruke. Istina, čovjek je često sklon vratiti se na stari put, želi ostati u nekom svojem svijetu. Bježi od odgovornosti koju donosi nasljedovanje Krista.

Ovih dana našom Biskupijom, kroz Molve, Koprivnicu, Ludbreg, Varaždin, Ivanec i Lepoglavu, na svom jubilarnom 5. hodočašću prolaze hodočasnici Bratovštine Marijanski zavjet za domovinu. Hodočasnički put, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta, a obići će se veća marijanska svetišta, od Aljmaša na istoku, kroz Mariju Bistricu, Trsat, do Dubrovnika na jugu Hrvatske. Ovaj projekt dobio je podršku od strane raznih ministarstava, nadbiskupa i biskupa u Republici Hrvatskoj te Visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar-Kitarović.

Vizija je pokretača inicijative vratiti dostojanstvo hrvatskog čovjeka, počevši od hrvatskih branitelja do mladih naraštaja. Naglašavaju kako je njihovo duhovno i ekonomsko osnaživanje temelj zdravog hrvatskog društva. Svemu je cilj stvaranje zajedničkih novih vrijednosti kao zalog bolje budućnosti domovine. Svojim aktivnostima žele doprinjeti pravom vrednovanju i promicanju istine o Domovinskom ratu kroz edukacije, izdavaštvo i druge oblike aktivnosti, te osobnim svjedočanstvima branitelja, što je temelj bolje budućnosti. Zavjetom za Domovinu, u zajedništvu kroz hod i molitvu, pod vodstvom duhovnika žele biti „CRKVA U POKRETU” te svjedočiti prave vrijednosti gdje god prolaze. Tako će se lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća osvijestiti o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine na njihovom području te tako biti potaknuti na očuvanje i promociju istih.

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, ove godine 330. po redu, održat će se posljednjeg vikenda u šestom mjesecu, 29. i 30. lipnja. Hodočasnike pješake prema Mariji Bistrici ispratit će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u subotu 29. lipnja, u 3 sata ujutro nakon Službe riječi i blagoslova u varaždinskoj katedrali. Pridružit će im se u 14,00 sati na Vinskom vrhu u završnom molitvenom hodu prema bistričkoj bazilici te na svetoj misi u 19,00 sati. U 21,00 sat bit će procesija „Put svjetla“ sa svijećama na kalvariji. Središnje nedjeljno zavjetno euharistijsko slavlje u 11,00 sati predslavit će na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Svetištu Majke Božje Bistričke, u zajedništvu sa župnicima grada Varaždina i svih ostalih župa iz kojih će tog dana stići hodočasnici.

Jako dobro nam se poklapaju liturgijska čitanja s ovim ponudama pridruživanja hodočašćenju. Ukoliko nismo u mogućnosti aktivno hodati pronađimo način na koji ćemo pomoći onima koji pješače.

Svakome od nas Isus u ovoj misi govori: "Idi za mnom!" U ovom pozivu uključen je poticaj da svoje zemaljske obaveze, radosti i tjeskobe podložimo vrijednostima Božjeg kraljevstva koje su nam u Isusu dostupne.