Svetkovina Marije Bogorodice – poziv na zalaganje za mir u svijetu!

| 27.12.2016. u 12:47h | Objavljeno u Promišljanje

Blagoslovna starozavjetna molitva za blagostanje i opći mir daje nam pravi smisao ove svetkovine te nas potiče i poučava kako nam se svim silama boriti za mir u svijetu, ali i mir u srcima. Svjesni smo da u tim miroljubivim nastojanjima i zalaganju bez Božjeg blagoslova nema sigurnog uspjeha, nema sigurne budućnosti, blagostanja i mirnog suživota među ljudima. Biblija nas poučava o miru kao unutarnjem zadovoljstvu i smislu čovjekovog života i rada, ali i o onoj temeljnoj karakteristici mira kao prijateljskog ozračja među ljudima.

Čestitajući si pružanjem ruke i izgovaranjem lijepih želja u raznim prigodama, ovih dana uz Božić i Novu godinu, vjerojatno nismo ni svjesni što tim gestama zapravo komuniciramo osobi kojoj čestitamo. Često to činimo reda radi. No, pružanjem ruke mi pokazujemo svoje poštovanje prema toj osobi, dajemo/nudimo joj mir, jamčimo svoju pomoć i zaštitu te želimo reći – tu sam, uz tebe, ne boj se. Stoga nije bez razloga ta gesta uvedena i u neke važne liturgijske čine – znak mira prije pričesti, izražavanje privole u sakramentu ženidbe.

Crkva pred nas stavlja Mariju Bogorodicu, koja je u povjerenju, suradnji i poslušnosti prihvatila vršenje Božjeg plana spasenja po rođenju Sina Božjega, te tako postala „nova Eva“. Svojim potpunim predanjem svima nam je omogućila da imamo „život u izobilju“- da zadobijemo život vječni. Marijin izbor „za život“ poziv je i poticaj mladim bračnim parovima da budu otvoreni za stvaranje, da se ne boje prihvatiti novi život. Časteći Mariju kao Bogorodicu Crkva u tom nazivu ispovijeda svoju vjeru u veliku tajnu utjelovljenja, po kojoj su u Kristu, u jednoj osobi, sjedinjene dvije naravi, božanska i ljudska. Molitve krunice i anđeoskog pozdrava, koje su sastavljene od Zdravomarija, podsjećaju nas na trenutak u ljudskoj povijesti kad je Riječ tijelom postala i nastanila se među nama po vjeri ponizne Gospodnje službenice, žene, po kojoj je Bog dobio ljudsku narav. Tu veliku tajnu koja je za nas označila početak boljega svijeta ispovijedamo upravo na početku građanske godine.

Crkva nas poziva u Mariji gledati zagovornicu, ali i uzor života, kako to ističe Drugi vatikanski sabor koji Mariji prepoznaje ulogu pomoćnice Crkve i istovremeno u njoj vidi model ili uzor Crkve. Crkva 1. siječnja slavi i Svjetski dan mira koji se od 1967. slavi u svim katoličkim zemljama. Ako nam ičega treba onda je to mir. Molimo Isusovu Majku neka nas zagovara kod Sina te nam podari svoj mir!

OVIM MISLIMA SVIMA ŽELIMO SRETNU I BLAGOSLOVLJENU, MIROM I ZADOVOLJSTVOM ISPUNJENU, NOVU 2017. GODINU.