Obratite se i vjerujte evanđelju! (Mk 1, 12 - 15)

Napisao/la: -

Na početku smo korizme koja simbolizira naš životni put. Ljudski život je vrlo velika tajna za svakog čovjeka. Čovjekom se treba postati, s godinama odgoja treba izrasti u odgovornu osobu i kao takav može biti potpun i sretan. Biblijski nam tekstovi svjedoče kako je Bog oduvijek želio sklapati savez prijateljstva i vjernosti s ljudima, počevši od Adama i Eve, Noe, Abrahama, Mojsija do Isusa Krista – do naših dana.

I nama pruža ruku i poziva nas na zajedništvo. Na put prihvaćanja Kristovog uskrsnuća krenuli smo po sakramentu krštenja. Isusovih 40 dana u pustinji možemo preslikati na 40 dana korizme i razmišljajući nad biblijskim izvještajima organizirati svoj molitveni život tijekom korizme.

Prije svega to je povlašteno vrijeme u kojem se trebamo više posvetiti Bogu. Dolazit će razne napasti i problemi koji će nas udaljavati od Boga. No, važno je na kraju ostati sabran, dosljedan i svjestan Božje prisutnosti. Na Pepelnicu ili Čistu srijedu u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs.

Post, koji Crkva propisuje na Pepelnicu i Veliki petak, obvezuje katolike od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) da se taj dan smiju samo jednom do sita najesti, a nisu isključeni i drugi oblici odricanja. Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje hrane od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina.

Crkva u korizmenom vremenu svojim vjer - nicima preporučuje intenzivniju “molitvu, post i dobra djela”. Liturgijska čitanja ove nedjelje izvještajem o općem potopu i Isusovim kušnjama svjedoče nam kako je Stari zavjet nadopunjen Novim zavjetom, kako Božji savez s Noom svoj konačni smisao dobiva u sakramentu krštenja.

Voda je znak novog svijeta, novog života i početka. Sâm se Isus povukao u pustinju, u osamu, da proživi kušnju gladi, časti i čuda. Tako će lakše razumjeti ljude s problemima. Crkva ističe kako korizmeni post ne znači samo odricanje od ukusnih mesnih i začinjenih jela, nego ponajprije prekid sa svakodnevnim lošim navikama.

Post je ponajmanje sredstvo kozmetičkog karaktera i u njegovu bitnu sastojnicu ubraja se duhovni značaj pokorničkih djela. Korizma je vrijeme velikih obećanja i nada. Tada bi trebalo napraviti zaokret u životu. Ponajprije se odreći grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su nas povrijedili.

Zaključujemo kako bi vrijedno bilo povući se u osamu i provjeriti se koliko smo jaki i spremni ostati čovjekom u svim životnim kušnjama. Tako postajemo jači u nošenju tereta života te po križu dolazimo do uskrsnuća.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.