Ivan mu je ime! (Lk 1, 57-66.80)

| 19.6.2018. u 20:25h | Objavljeno u Promišljanje

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja ima prednost pred nedjeljom “kroz godinu” ako padne nedjeljom, kao što je to slučaj ove godine. Crkva mu tako daje veliku važnost jer liturgijski se slavi i njegova smrt.

Izvještaj Svetog Luke o Ivanovu rođenju nije isključivo usredotočen i upravljen na sam događaj rođenja, on smjera dalje, jer pokazuje na ulogu djeteta u povijesti spasenja. Već je samo njegovo ime puno značenja. Ono znači: "Bog se smilovao." Kome? Svome narodu, poslavši mu nakon duljeg razdoblja opet velikog Proroka, dapače najvećeg između svih Proroka, koji će neposredno pripremiti put dolasku Mesije, njegovu javnom nastupu.

Da je Bog milosrdan, osjetio je kod Ivanova rođenja njegov otac Zaharija koji je, nakon devetomjesečne nijemosti, opet progovorio, a njegov se govor pretvorio u hvalospjev koji se svako jutro ponavlja u molitvi Časoslova. Kod Ivanova rođenja svi su se u okolici pitali što će biti od njega? Na to je pitanje nama odgovor posve jasan. On je postao jedna od najznačajnijih ličnosti u Božjem planu o spasenju. Štoviše, on je postao tako velik da je sam Isus o njemu izrekao nečuvene riječi: "Velim vam, nije nitko između rođenih od žene veći od Ivana".

Što traži danas od nas Sveti Ivan Krstitelj, Zaručnikov prijatelj? Sveti Preteča prstom upire na Isusa Krista i poziva nas da Njega slijedimo i za Njim idemo, da budemo odvažni i dosljedni. Ivan nam kao rijetko koji svetac želi biti vodič Kristu. Molimo danas Ivana Krstitelja posebno za one koji su izgubili nadu, koji su klonuli duhom, koji više nemaju pouzdanja u Boga. Neka im vrati pouzdanje u Boga, nadu u život, spremnost nositi svoj križ i ići za Isusom.

Moleći se svecima, štujući njihove duhovne pothvate u ovozemnom životu i slijedeći njihove primjere, svjesni smo njihove pomoći u brojnim izazovima, zastrašivanjima i zavođenjima kojima smo izloženi u ovom vremenu u kojem živimo. Tako potvrđujemo i priznajemo milosno, evanđeosko kršćanstvo koje su ispovijedali i prakticirali naši očevi kroz stoljeća. Oni su s vjerom prihvaćali i liturgijom proslavljali svete događaje iz povijesti spasenja. Njima je sveta misa bila predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska.

Stoga i mi kao njihovi potomci danas, poput sv. Ivana vjerujemo Jaganjcu koji nam dolazi i oduzima grijehe svijeta. Pa, poput brojnih svetaca i blaženika molimo i pjevajmo: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo. Tvoje uskrsnuće slavimo. Tvoj slavni dolazak iščekujemo. Dođi Gospodine Isuse!