Isus donosi spasenje u kuću! (Lk 19, 1-10)

| 27.10.2016. u 13:44h | Objavljeno u Promišljanje

U današnjoj liturgiji okupljamo se oko Isusa koji milosrđe Božje prema ljudima čini dohvatljivim i prisutnim u konkretnom životu. Biblijski tekstovi potiču nas da i mi zahvalno prihvaćamo spasenje koje nam ulazi s Isusom, da obnavljamo vjeru u milosrđe Božje prema svim ljudima i primamo zadatak da drugima propovijedamo tu radosnu vijest.

Pavao Solunjane zove na oprez pri izračunavanju Isusova drugog dolaska jer svi su na njegovo propovijedanje nestrpljivo očekivali Krista još za svojeg života. Kako njima tako i nama govori da budemo i ostanemo dostojni kršćanskog poziva živeći u skladu s darovanim oproštenjem grijeha te pripadnosti Kristu i Crkvi dobivenom po krštenju. Prije danas od Luke opisanog susreta s carinikom, Isus pred Jerihonom ozdravlja slijepca Bartimeja i možemo pretpostaviti da je taj čin, između ostalih, oduševio i carinika Zakeja, ili je to bilo još jedno Isusovo čudo za koje je čuo te ga je želio upoznati i susresti se s njim. Iskreno je tražio Isusa, nije dugo promišljao, nego je žurno sišao sa smokve na Isusov poziv. Čak je i riskirao osudu i negodovanje okupljenih vjernika. Prepustio se djelovanju Duha Svetoga i prihvatio Isusovu ponudu te je uvidio da Bog i njemu nudi oproštenje.

Isusovo ponašanje iznenadilo je, ako i ne razočaralo, većinu pobožnih Jerihonaca koji su smatrali da je Zakej nepopravljiv i kao takav nedostojan Isusova društva. U znak spremnosti da slijedi Isusa u nauci o odgovornom korištenju materijalnih dobara, Zakej daje polovicu svoga imanja siromasima i spreman je četverostruko nadoknaditi onima koje je oštetio. Isus donosi spasenje ne samo domaćinu nego cijeloj obitelji jer svi su se uključili u doček Isusu. Bili su povezani međusobnom ljubavlju, povjerenjem i razgovorom o životnim pitanjima. Zato su Zakejevi ukućani postali dionici spasenja koje je Isus donio Zakeju.

Poticaj je ovo i nama da se ne umorimo s drugima razgovarati o Isusovom spasenju, naviještati tu radosnu vijest. Dozvolimo Isusu neka uđe u naša srca i kuće, kako bismo ga mogli prenositi svojim bližnjima. Vjerujemo li da Isus i danas donosi spasenje pojedincima i obiteljima? Jesmo li spremni ostaviti svoju karijeru, svoje uspjehe ako su u suprotnosti s Isusovim naukom? Pronađimo/prepoznajmo Isusovu ljubav i dobrotu u nama i odlučno ga nasljedujmo!