Dijete je raslo (Lk 2, 22-40)

| 28.12.2017. u 10:08h | Objavljeno u Promišljanje

Tekstovi Evanđelja koji nas izvještavaju o Isusovu rođenju govore kako je Isusovo rođenje očitovanje Božje ljubavi prema čovjeku. Božić nas uvodi u duboku i trajnu ljubav i misterij ljudskog postojanja i Božje brige za njega.

Božić je izvor ljudskog nadanja i vjerovanja u budućnost, pa i onda kada za čovjeka nema mjesta ni u kakvom svratištu. Božja ljubav je sišla u ljudsko srce da bi ga potaklo da i ono počne ljubiti i smirenije nositi teret svijeta.

Božić u nama treba podupirati volju za život, ali i borbu za život, kako vlastiti tako i nevino ugroženih. Čestitajući si Božić stiskom ruke mi zapravo kao da želimo reći toj osobi da smo joj spremni pomoći i u požrtvovnoj ljubavi preuzeti odgovornost brige jednih za druge.

Tako se Božić počinje događati u nama! Slaveći Isusovo rođenje osjećamo da smo voljeni od Boga jer On je Emanuel – s nama Bog na našim životnim putovima. Darujući nam svoga Sina Otac nebeski svakom čovjeku pruža ruku, zove svakoga od nas na suradnju u stvaranju novoga Božjega svijeta u kojem će vladati mir.

U svojoj (pre)velikoj ljubavi Bog nam šalje svojega Sina da spasi sve koji u Njega vjeruju. Božić se i danas događa u našim srcima kad se ljubavlju, trpljenjem, pomaganjem i strpljenjem ugra - đujemo u živote naših bližnjih. Prve nedjelje iza Božića slavimo blag - dan Svete obitelji, Isusa, Marije i Josipa. Svi smo mi rođeni i izrasli smo u obitelji.

Netom proslavljeni Božić upravo je obiteljski blagdan. Osnovna je poruka Božića: prihvatiti Isusa jer tako posta - jemo djeca Božja. Ono što je osnovno u svakoj obitelji jest uzajamno prihvaćanje, stavljanje na raspolaganje jednih drugima – iz ljubavi. To je ostvarivanje poruke Božića kad je i nas Bog prihvatio u Kristu.

Jedini put da očuvamo naše obitelji jest ljubav, razumijevanje, milosrđe, požrtvovnost i dobrota. Obitelj je bila i ostala glavni i najvažniji životni zadatak. Obitelj je početak, izvor i korijen ljudskoga društva, Crkve i domovine. Sudbina naše Crkve i domovine ovisi o stanju obiteljskoga života.

Knjiga Sirahova poziva nas i savjetuje da poštujemo svoje roditelje, da im budemo radost, da im u danima starosti budemo pomoć i zaštita. Danas je obitelj za neke najveća svetinja, dok je za druge nešto što je već prevladano, što je izašlo iz mode. Nažalost, danas se mnoge obitelji raspadaju jer u temelju nisu dobro zasnovane, jer su izbacile Isusa Krista.

Znamo da je On temelj i oslonac svake obitelji. Nestalo je Duha Božjega, spremnosti na žrtvu, samoodricanja. Molitva se ugasila. Tajna obiteljske sreće stoji u po - štivanju Boga i njegovih zapovijedi. Zadatak nam je i dužnost iskreno se odnositi prema mladima kao prema onima u kojima je cijela budućnost. Spasenje svijeta je u njima, kao što je u samom Isusu.