Budimo u svijetu, ali ne od svijeta!

| 9.5.2018. u 13:30h | Objavljeno u Promišljanje
Ljekarne VŽŽ

Liturgijska čitanja sedme uskrsne nedjelje na poseban nas način usmjeravaju ka svetkovini Duhova, naglašavajući međusobno jedinstvo Isusovih učenika te povezanost s Uskrslim Kristom i Ocem nebeskim. Sve ih povezuje međusobna ljubav po djelovanju Duha Svetoga.

Na blagdan Uzašašća, koji smo proslavili, Crkva je pozvana i poslana svim narodima svijeta naviještati Isusovu Radosnu vijest. To je poslanje na poseban način naglasio papa Pavao VI. proglašavajući ovu nedjelju danom sredstava društvenog priopćivanja.

Crkva se na pošten i častan način treba služiti medijima u naviještanju Božje riječi, kako bi ona stigla u svaki dom, u svaku obitelj, u svako plemenito srce i dušu koje traže Boga. Dakako, ljudski govor, riječ crkvenih službenika i vjernika laika, potkrepljujući vlastitim primjerom života, ostaju temeljno sredstvo naviještanja, a pojedini mediji šalju ih tamo gdje fizički trenutno ne možemo stići.

Sveti Luka nam u Djelima svjedoči o organiziranosti i strukturiranosti prve Crkve po uzoru na apostolsku ostavštinu. Prožeta je vjernošću i postojanošću u nauku Kristovom, djelujući u svijetu i za svijet.

U izboru novog člana u apostolski zbor na mjesto Jude Iškariotskoga, novi član trebao je biti svjedok Isusovog javnog djelovanja i uskrsnuća. Apostol Ivan u svojoj poslanici posvješćuje nam da smo bez posebnih zasluga od Boga ljubljeni.

Taj temeljni zakon Božje ljubavi potiče nas na međusobnu, djelotvornu ljubav. Ivan je bio svjedok Božje ljubavi kad je stajao pod Isusovim križem i to iskustvo prenosi svima nama. Bog nas je ljubio, još nas ljubi i uvijek će nas ljubiti.

Isus kao Spasitelj prije svega je donositelj mira i sigurnosti, blagostanja i sreće svim ljudima dobre volje – jer Bogu je stalo do spasenja svakog čovjeka. U tom nastojanju On se neće umoriti. U svojoj velikosvećeničkoj molitvi Isus prije svoje muke Oca moli za apostole, ali i za sve nas danas, neka nas sačuva u zajedništvu i jedinstvu.

Ocu zahvaljuje za vjernost apostola. Pred nas danas Isus stavlja važan izbor. Šalje nas u svijet koji je često protiv Boga te mi ne smijemo postati dio takvog svijeta. Prosvjetljenjem i djelovanjem Duha Svetoga u našim životima mi se zapravo izdižemo iznad takvog svijeta, zlo u svijetu nadvladavamo vjerom i svjedočanstvom života po Božjim zapovijedima u ljubavi.

Isus je objavio Božju volju, a mi trebamo smoći hrabrosti nasljedovati ga, osloniti se na njega i odbaciti ono što nudi svijet, ono što nam nameće đavao kao knez ovoga svijeta. Trebamo ostati vjerni istini, a to znači biti drugačiji. Mnogima će taj naš stav biti i ostati kamen spoticanja.

No, tko ostane vjeran do kraja taj će se spasiti. Budimo svjesni i toga da samo obnovljen čovjek može obnoviti svijet.