Zdravstvenom politikom i traženjem minimalne plaće od 4 000 kuna, SDP se vraća socijaldemokraciji Foto: Krešimir Đurić

Zdravstvenom politikom i traženjem minimalne plaće od 4 000 kuna, SDP se vraća socijaldemokraciji

SDP | 20.12.2018. u 11:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Smrtnost dojenčadi ispod razine europskih zemalja, preživljavanje onkoloških pacijenata na niskoj razini, odlazaka liječnika i ostalog medicinskog osoblja iz Hrvatske te financijski neodrživ sustav s dospjelim obvezama na razini države od 3 milijarde kuna direktna su posljedica loše zdravstvene politike koju provodi aktualna Vlada.

Na to upozorava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ističući da se posljedice loše zdravstvene politike koje provodi vlast na nacionalnoj razini najviše osjete na lokalnoj u čemu iznimka nažalost nije ni Varaždinska županija te zdravstvena usluga o kojoj građani naše županije ovise svaki dan.

- Cijeli sustav je toliko loš da je i danas smrtnost dojenčadi na razini koja ne priliči jednoj europskoj zemlji, da je preživljavanje onkoloških pacijenata na niskoj razini, kao što je i smrtnost uslijed krvožilnih bolesti dvostruko veća od prosjeka Europske unije - kazala je Antolić Vupora
ističući da SDP kroz svoju zdravstvenu politiku ima rješenje za goruće probleme poput smanjenja listi čekanja.

Nadalje treba uspostaviti praćenje ishoda svakog liječenja, organizirati hitnu helikoptersku službu do povećanja kapaciteta bolnica. Prva osoba županijskog SDP-a naglašava da trebamo i dalje razvijati javno zdravstvo koje je samo po sebi humanije, pravednije i ono što je vrlo važno – jeftinije. Izričito se protivi, što je i jedan od glavnih dijelova SDP-ove zdravstvene politike, privatizaciji zdravstva, a HZZO se treba zadržati kao jedinstveni, neovisni i samoodrživi HZZO.

- Ranjive skupine, djeca, trudnice, siromašne osobe, umirovljenici te invalidi i dalje moraju biti oslobođeni doprinosa - kategorički ističe Antolić Vupora. U svemu, naglašava predsjednica županijskog SDP-a, bitno je zadržati zdravstvene djelatnike i liječnike.

-Moramo im pomoći da ovdje žive s višim plaćama, višim subvencijama na kamate za stambene kredite uz omogućavanje rada u više smjena kako bi se skupi bolnički prostori stavili u funkciju i bolničkom osoblju omogućilo bolja primanja. Moramo uvesti zlatni standard u liječenje pacijenata, da bez obzira na financijsko stanje svakog bolesnika on mora dobiti primjeren i zadovoljavajući tretman u liječenju - zaključila je Antolić Vupora.

Zdravstvena politika, kao i ultimativno traženje da minimalna plaća iznosi 4 000 kuna samo su dio politika SDP-a koja najavljuju jasan povratak te stranke socijaldemokraciji u čije se središte stavlja čovjek i njegovo pravo na siguran, kvalitetan i dostojan život nekoga tko živi u radu u jednoj od 28 zemalja Europske unije.