Milorad Batinić, gradonačelnik Grada Ivanca, saborski zastupnik te predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Foto: Krešimir Đurić

"Za uspjehe Ivanca koalicija HNS-HDZ nije presudna - bitan je program po kojem se radi"

| 18.6.2018. u 17:49h | Objavljeno u Aktualno

Kritički osvrt na prijedlog predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za poboljšanje populacijskih (ne)prilika, kao i na zadnje inicijative za raspisivanje referenduma, ovih su dana skrenula pozornost na Milorada Batinića, saborskog zastupnika i predsjednika Kluba zastupnika HNS-a te gradonačelnika Ivanca, koji ovih dana obilježava svoje dane.

Mjerama predsjednice, koje su pohvalili i demografi poput Stjepana Šterca, niste oduševljeni. Naprotiv. Ima li onda Vlada, čiju okosnicu čine HDZ i HNS, bolji paket mjera, kojima bi se napokon krenulo u poboljšanje populacijskih (ne)prilika?

- Taj plan nema ni financijskog okvira, a niti rokova za provođenje aktivnosti. Problem demografije ne može se rješavati “paketom” u kojemu je pobrojano sve ono što javnost želi čuti, a što lijepo i populistički zvuči u početku predizbornih kampanja. Moramo biti daleko ozbiljniji u pristupu toj tematici. Da bismo uopće mogli doći u poziciju da sadašnje trendove okrenemo nabolje i dođemo do kakve - takve progresije, demografske mjere je potrebno provoditi kroz više razina te ih ciljano usmjeravati, umrežiti ih kroz ministarstva i po vertikali ih inkorporirati u cjelovit sustav (od stimulativnih fiskalnih, poreznih i socijalnih mjera, do nove politike plaća i cijelog niza drugih manjih pratećih podmjera) i to je ono što ova Vlada sada radi.

Kakva je u Ivancu situacija po tom pitanju?

- Nemam podatak o tome da se s područja Ivanca u inozemstvo iselila ijedna obitelj. Stopa nezaposlenosti u Ivancu je 3,08 posto, a u europskim okvirima, sve što je ispod 5 posto smatra se punom zaposlenošću. Međutim, realnost je da je znatan broj ljudi za poslom i za boljom zaradom otišao u inozemstvo.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti