Za koga glasati na europskim izborima? Saznajte koja stranka vam odgovara Foto: ilustracija

Za koga glasati na europskim izborima? Saznajte koja stranka vam odgovara

Varaždinske vijesti | 12.5.2019. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Bliže nam se novi izbori za Europski parlament - od 23. do 26. svibnja 350 milijuna građana Europske unije imat će priliku izabrati 705 zastupnika u Europskom parlamentu (EP). U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju 26. svibnja.

Na izborima sudjeluju nacionalne političke stranke, no nakon izbora većina se zastupnika učlanjuje u transnacionalne klubove zastupnika. Većina nacionalnih stranaka povezana je u europske političke stranke pa je jedno od najvažnijih pitanja na dan izbora koja će od tih europskih skupina imati veći utjecaj u sljedećem zakonodavnom razdoblju. Detaljne informacije o europskim izborima dostupne su na službenoj stranici Europskog parlamenta.

Ako niste sigurni koja stranka najbolje odražava vaše osobne stavove i vrijednosti, možete isprobati aplikaciju euandi2019. Na njoj su ponuđene 22 tvrdnje, koje pokrivaju širok raspon političkih pitanja i vrijednosti, a na vama je da u ponuđenim odgovorima izrazite svoje slaganje, odnosno neslaganje s tim tvrdnjama. Rezultat pokazuje koje stranke imaju program najbliži vašim preferencijama.