Vrdoljak: Nastavljamo s prijedlozima decentralizacije države, kad već Vlada to nije u stanju učiniti

Varaždinske vijesti | 19.5.2016. u 15:11h | Objavljeno u Aktualno

„Analiza koju smo napravili pokazala je da obrana od poplava i održavanje sustava na mikro razinama ne funkcioniraju na zadovoljavajući način, pogotovo u općinama i gradovima gdje Hrvatske vode ne znaju, niti mogu znati koji su prioriteti. Stoga predlažemo da se naknada za uređenje voda i vodni doprinos razdjeljuju u omjeru 70 posto državi, a 30 posto jedinicama lokalne samouprave. Na taj način novac ide na mjesto koje najbolje zna koji su rizici od poplava i kako se najbolje zaštiti“, kazao je predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak predstavljajući HNS-ov Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

Naglasio je kako HNS smatram da je ovo jedan od prijedloga koji vraća fokus na bitno, odnosno na život građana. „Reforma koja se odnosi na decentralizaciju jedna je od ključnih, a ovo je početak toga. Ako već to ne dolazi od Vlade, onda će doći od nas“, kazao je Vrdoljak.

Istaknuo je kako ovaj prijedlog ide u smjeru nastavka decentralizacije Hrvatske, nakon što je HNS nedavno predložio i Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim se jedinicama lokalne samouprave omogućuje upravljanje državnim nekretninama na njihovom području. „Naravno da nije dovoljno decentralizirati i sredstva, već treba decentralizirati i obaveze,l odnosno ovlasti koje preuzimaju. S druge strane, Hrvatske vode morat će manjak sredstava nadomjestiti iz europskih fondova“, dodao je Vrdoljak.

„Naš prijedlog ide u smjeru da kod naknade za uređenje voda, umjesto svega 5 posto, koliko im sada ide, jedinicama lokalne samouprave ide 30 posto, a isto tako i kod vodnog doprinosa gdje je do sada išlo tek osam posto JLS-ima. Temeljem zakona koji regulira komunalno gospodarstvo, predstavnička tijela lokalne samouprave morat će svake godine napraviti program što će se iz tih sredstava financirati. Smatramo da je ovo daleko pravednija raspodjela sredstava jer će se novac koristiti za rješavanje primarnih problema na razini gradova i općina, a Hrvatske vode morat će racionalnije upravljati svojim sredstvima“, kazao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.