Velik interes za Okrugli stol na temu Izazovi u udomiteljstvu u organizaciji NS Reformista

V.V. | 8.3.2018. u 13:26h | Objavljeno u Aktualno

U utorak 6. ožujka u prepunoj dvorani hotela Varaždin održan je Okrugli stol na temu Izazovi u udomiteljstvu.

Ovaj okrugli stol povodom nadolazećeg Dana žena organizirali su Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin i Interesni odbor žena Varaždinske županije Narodne stranke - REFORMISTI.

Na Okruglom stolu sudjelovale su: potpredsjednica Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnateljica Osnovne škole Petrijanec i predsjednica Interesnog odbora žena Varaždinske županije Valerija Paljak, županijska vijećnica i predsjednica IO žena Gradske organizacije Vlasta Cindrić, predsjednica Udruge Zipka i udomiteljica Nada Furjan, tajnica Udruge Zipka Stana Vereš i korisnica Ana Marija Štamba.

Okrugli stol Izazovi u udomiteljstvu 3

Kako ističu iz NS-Reformisti, Varaždinska županija nastoji osigurati visoku kvalitetu života svih građana ove županije, a posebno najranjivijim skupinama. Cilj i želja je osigurati zajednicu ugodnu za život.
Upravo zbog toga Reformistice su ove godine temu za Dan žena posvetile udomiteljstvu. Ovaj Okrugli stol nastavak je tradicije koju Reformistice održavaju povodom Dana žena od osnutka stranke osvrćući se i senzibilizirajući javnost o problemima koje pogađaju žene ali i obitelji.

Sudionice okruglog stola osvrnule su se na udomiteljstvo kao organizirani oblik skrbi, povijest udomiteljstva, udomiteljstvo na području Varaždinske županije, Zakon o udomiteljstvu te istaknule važne zaključke i konkretne prijedloge za podizanje kvalitete udomiteljstva.

Potpredsjednica Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević istaknula je i konkretne mjere kojima Varaždinska županija radi na podizanju standarda građana, posebno onih najranjivijih skupina.
 
- Udomiteljstvo je organizirani oblik skrbi u drugoj zamjenskoj obitelji u situacijama kada se za dijete ne može brinuti njegova biološka obitelj. Uz probleme koje imaju i ta djeca i udomitelji, javlja se i poseban problem, a to je da djeca sa navršenih 18 godina ili završetkom školovanja moraju napustiti sustav, uvodno je pojasnila Martinčević.
 
Valerija Paljak ispričala je svoja iskustva kroz rad kao dugogodišnji prosvjetni djelatnik te se osvrnula na podršku koja je djeci potrebna u školi te na utjecaj učitelja i učenika na socijalizaciju i prihvaćanje udomljene djece u zajednicu, dok se Vlasta Cindrić osvrnula na samu povijest i pojavu udomiteljstva na području Varaždina i Varaždinske županije.

Stana Vereš, tajnica Udruge Zipka i dobitnica UNICEF nagrade „Prijatelj djece“ pojasnila je kako u Varaždinskoj županiji postoje 150 udomiteljskih obitelji za oko 330 udomljene djece, a geografski najviše udomiteljskih obitelji  je na području Petrijanca, Sračinca i Majerja. Udruga Zipka pomaže i udomiteljima, udomiteljskoj djeci, a prva je Udruga u Hrvatskoj koja je osnovala stambenu jedinicu, odnosno organizirano stanovanje kao novi oblik socijalne usluge u lokalnoj sredini koji izlaze iz udomiteljstva. za korisnike koji su nakon završetka prepušteni sami sebi.  

Svoja iskustva podijelila je i udomiteljica i predsjednica Udruge Zipka Nada Furjan koja se u svom emotivnom izlaganju osvrnula na ljubav i podršku, te zaštitu prava djece kao najvažnijeg čimbenika koja se pruža djeci kroz udomiteljsku obitelj.
Svoju priču ispričala je i korisnica stambene jedinice Ana Marija Štambar.  

Prisutnima se obratio i predsjednik Reformista i župan Varaždinske županije Radimir Čačić istaknuvši podršku Županije u svim projektima na području udomiteljstva.

- Projekti na višoj platformi u koje će se Županija uključiti kao partner, pomoć kroz financiranje opremanja stambene zajednice, podrška u učenju, stipendiranje učenika koji žele nastaviti svoje obrazovanje samo su neke od mjera koje kao Županija možemo ispoštovati. U pomoć se svakako trebaju uključiti i lokalne zajednice -rekao je Čačić.

Okrugli stol Izazovi u udomiteljstvu 2

Na kraju Okruglog stola Martinčević je dala svojevrstan rezime zaključaka i konkretne prijedloge za rješavanje.
 
- Županija će se uključiti u financiranje uređenja stambene jedinice u Petrijancu koju će koristiti pet novih korisnika. Što se tiče prijedloga prema Gradu Varaždinu, kao gradska vijećnica ističem da ću zajedno s kolegama u Vijeću uputiti prijedlog da se kuća koja je bila namijenjena zlostavljanim ženama, a utvrđeno je da se zbog više propusta i tehničkih i činjenice da je lokacija javo poznata u što je u suprotnosti sa namjenom, ustupi upravo za potrebe smještaja mladih koji izlaze iz udomiteljskih obitelji. Također, preko našeg zastupnika u Hrvatskom saboru uključiti ćemo se u rješavanje statusa udomitelja. Uključiti ćemo se u svim sferama i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo i udomiteljskoj djeci i udomiteljima - naglasila je za kraj.

Okrugli stol svojim dolaskom podržali su i zamjenik župana Robert Vugrin, županijski vijećnik Nenad Koščak, gradski vijećnik Darko Detelj, pročelnica upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Vladimir Kozjak te Marina Hoblaj ispred Foruma za kvalitetno udomljavanje djece.

Označeno u