U Varaždinu održan sastanak Predsjedništva Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak"

Varaždinske vijesti | 28.6.2018. u 08:45h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je u utorak, 26. lipnja, održan sastanak Predsjedništva Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ s predsjednicima županijskih organizacija. Prvi je to sastanak održan izvan Zagreba, a Varaždin nije odabran slučajno.

- Sastanke sa svim predsjednicima županijskih organizacija i Grada Zagreba imamo 4 do 6 puta godišnje i dođu svi predstavnici zajednica iz svih krajeva Hrvatske. Većinom smo imali sastanke u Zagrebu jer je to centar u koji je najjednostavnije doći. Ovo je prvi put da sastanak imamo izvan Zagreba i to u Varaždinu. Već jedno vrijeme, članovi naše Zajednice, posebice predsjednik varaždinskog Županijskog odbora HDZ-a i član Nacionalnog vijeća HDZ-a, saborski zastupnik Anđelko Stričak, kao i tajnik Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ na nacionalnoj razini, također Varaždinac, Ivo Loborec, zovu nas da dođemo u Varaždin i održimo sastanak. Varaždin je jako lijep grad, a što se tiče Varaždinaca branitelja, njih sam susretao svugdje po terenu, gdje su se god branili interesi hrvatskog naroda i hrvatske države - rekao je predsjednik Zajednice „Gojko Šušak“, umirovljeni general bojnik Miljenko Filipović, dodavši da su teme sastanka u Varaždinu bile novi Statut HDZ-a te pripreme za izborni sabor Zajednice krajem rujna.

Zajednica prije svega čuva vrijednosti i dignitet Domovinskog rata, brine o braniteljima i članovima njihovih obitelji, a jedan od ciljeva Zajednice je i da se što više branitelja uključi u društveno-politički život na svim razinama.

- Jasno, djelovanje Zajednice je usmjereno i na to da se lik i djelo pokojnog ministra Gojka Šuška stave na ono mjesto gdje i pripadaju u hrvatskoj bližoj povijesti. Imali smo 3. svibnja 20. obljetnicu obilježavanja njegove smrti, bio je prikazan i dokumentarni film i organiziran okrugli stol u Hrvatskom vojnom učilištu, a to sve na poticaj Zajednice branitelja HDZ-a - dodao je Filipović koji je naglasio odličnu suradnju središnje, s varaždinskom županijskom Zajednicom branitelja HDZ-a.

- Zajednica na razini Varaždinske županije uključena je u sve sfere društveno-političkog života. Brojne naše kolege uključene su u rad predstavničkih tijela tj. općinskih i gradskih vijeća te županijske skupštine, pojedini su općinski načelnici, uspješno vode udruge, zadruge, obrte i sl. te i nakon Domovinskog rata rade na dobrobit svog kraja i domovine. Veseli me da je ovo prva sjednica Zajednice izvan Zagreba. To je samo dokaz da su Varaždinci časno odradili svoj ratni put i da se to poštuje i cijeni diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine - kazao je umirovljeni brigadni general Željko Dvekar, predsjednik varaždinske Zajednice.

Članove Predsjedništva Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ i županijske predsjednike pozdravili su saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ Anđelko Stričak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i GO HDZ Damir Habijan te zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Habijan je podsjetio da je nedavno po prvi put održana sjednica Kluba zastupnika HDZ-a izvan Zagreba, u općini Visoko, a sada u Varaždinu svoju sjednicu ima Zajednica branitelja.

- Grad Varaždin, osim po brojnim stvarima, zasigurno je poznat i po braniteljima, pripadnicima Puma, 104. brigade, specijalne jedinice policije Roda, kao i brojnih policajaca koji su među prvima krenuli u obranu Vukovara. Svi su dali svoj obol braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije, od Vukovara do Dubrovnika. Nažalost mnogi od njih su dali i svoje živote, mnogi su bili ranjeni, a neki se još vode kao nestali - rekao je Habijan te dodao da Varaždin može biti primjer i za braniteljsku populaciju nakon Domovinskog rata.

- Kad je riječ o obrani zemlje, branitelji su svoj posao završili, ali branitelje danas definitivno treba integrirati u društvo. Pravni okvir za to postoji, a primjer u Varaždinu je djelovanje Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma koje je vrlo pozitivno, jer su branitelji uključeni u sve sfere društva i na taj način im iskazujemo zahvalnost - zaključio je Habijan.

Položivši vijenac, članovi Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ prisjetili su se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja uoči sastanka u Varaždinu.

hdz_gojko_susak_varazdin_1.jpg

hdz_gojko_susak_varazdin_2.jpg

hdz_gojko_susak_varazdin_3.jpg

hdz_gojko_susak_varazdin_4.jpg

hdz_gojko_susak_varazdin_5.jpg

hdz_gojko_susak_varazdin_6.jpg

hdz_gojko_susak_varazdin_7.jpg