Štromar: Ima još dosta vremena, s projektom aglomeracije idemo prema kraju Foto: Krešimir Đurić

Štromar: Ima još dosta vremena, s projektom aglomeracije idemo prema kraju

| 9.11.2016. u 12:51h | Objavljeno u Aktualno

Aglomeracija Varaždin, problemi s naplatom potraživanja prema državi temeljem ugovora o javno-privatnom partnerstvu i prijevoz umirovljenika na području Varaždinske županije bile su teme današnje "kave sa županom i predstavnicima medija".

Kako je istaknuo varaždinski župan Predrag Štromar, oko cijelog projekta Aglomeracije Varaždin ima jako puno posla. Radi se oko 224 kilometara kanalizacije s pročistačem. Rok zadan za izgradnju pročistača je 31. 12. 2018. kao što piše i u ugovorima između Europske komisije i Republike Hrvatske.

- Mi do toga roka to želimo i odraditi. Imali smo izuzetno puno posla oko pripreme dokumentacije, oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, oko problema u katastru, oko problema sa zemljišnim knjigama, na sudu. Trebalo je uskladiti državne ceste, županijske ceste, nerazvrstane ceste, svi načelnici i gradonačelnici su bili aktivni u tom projektu, dokumentacija je skoro pri kraju, neki natječaji su već bili vani, neki će proći, a za dva znamo da ćemo ih morati ponoviti - naveo je župan izrazivši nadu da će ovog puta ponuditelji bti oprezniji kod sljedećih pisanja ponuda i da će barem za svaki od natječaja biti jedna pravovaljana ponuda kako bi se u kojnačnici mogao izabrati izvođač i krenuti u realizaciju.

Štromar je dodao da smatra kako ima još dosta vremena i da polako s cijelim projektom idu prema kraju.

- Imamo još dosta vremena. Meni je bitno da sredstva iz Europske unije budu uložena što je 70 posto, 25 posto daje država, a pet posto općine i gradovi. S time da građani koji će se priključiti na kanalizaciju, neće plaćati ništa za priključak. To je uvjet Europske komisije i drago nam je što je tako. Cijena vode će se nešto malo povećati, ali ne previše, samo radi održavanja pogona koji će tretirati i čistiti vodu. Sve općine i gradovi za sad su prihvatili tu mogućnost financiranja i samo trebaju u sljedećih nekoliko tjedana njihova općinska i gradska vijeća donijeti odluke da se to prihvaća. Mislim da polako idemo kraju i da će dalje samo se tehnički morati odrađivati posao - zaključio je Štromar.

Šro se tiče javno-privatnog partnerstva i sporazuma s državom koja se obvezala da će sufinancirati taj model s 55 posto, država i dalje ne podmiruje svoj dug koji je dosad narastao na 11 milijuna kuna.

- Mi računamo da ćemo dobiti ta sredstva, tražimo razgovor s premijerom, razgovarali smo s ministrom financija, ali najbitniji je ministar obrazovanja. Očekujem da će u sljedećih nekoliko dana razgovarati, a u ponedjeljak imamo razgovor sa svim saborskim zastupnicima iz naše županije i od njih ćemo tražiti da ukoliko Vlada ne predloži tu sredstva u proračunu, da svojim lobiranjem i svojim glasanjem podupru amandman kojeg će sigurno netko predložiti da se osiguraju ta sredstva - istaknuo je župan.

Ukoliko tih sredstava neće biti, napomenuo je, Županija iduće godine neće moći funkcionirati normalno i neće moći ići u nikakve razvojne programe.

- Stoga je Varaždinska županija pokrenula prisilnu naplatu jer se nakupio dug od 11 milijuna kuna, a podnijeli sumo i tužbu prije tri tjedna koja je u proceduri - rekao je župan.

Dotaknuo se i prijevoza umirovljenika te naglasio da će Županija bez obzira na to hoće li država podmiriti svoja dugovanja ili ne, u proračunu osigurati sredstva za potreban za prijevoz umirovljenika prema već postojećem modelu.

- To je 12 besplatnih karata za svakog umirovljenika, a kad iskoriste te karte, dalje će ih kupovati uz popust od 40 posto. To ćemo osigurati i to smo dogovorili sa zajednicom svih uduruga umirovljenika Varaždinske županije, s Hrvatskom strankom umirovljenika i oni su svi zadovoljni. Postoje neke stranke koje žele drugačiji model, žele da bude potpuno besplatan prijevoz umirovljenika, ako ponude dobar model i osiguraju ta sredstva za potpuno besplatni prijevoz, ja ću to podržati - najavio je Štromar.