Stričak: Razumijem zabrinutost HNS-a, neuspješno su vodili Županiju u dva mandata

Varaždinske vijesti | 17.4.2018. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je HNS Varaždinske županije „obavijestio“ Povjerenstvo za sprječavanja sukoba interesa o „potencijalnom sukobu interesa“ varaždinskog župana Radimira Čačića, što su narodnjaci jutros javno obznanili - naglašavajući da je „sve to usuglašeno s koalicijskim partnerom“, odnosno HDZ-om, koji „ima sve potrebne informacije“, ali „nisu skloni vjerovati da se ponovno vraćaju načinu funkcioniranja iz vremena zbog kojeg njihov bivši predsjednik sjedi na optuženičkoj klupi“ – na ovakav oštar istup na račun HDZ-a reagirao je Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije.

- Moram priznati da neozbiljniju izjavu od: „Imamo informaciju da su se sve usuglasili“ od kad sam u politici, a prošao sam sve razine od mjesnog odbora, općinskog vijeća, županijske skupštine, a sada i Hrvatski sabor, nisam čuo. Kada se sazove sjednica predstavničkog tijela, u ovom slučaju Županijske skupštine i predloži dnevni red, to znači da su se koalicijski partneri usuglasili i o sazivanju sjednice i o dnevnom redu. To je najnormalnija politička procedura. Ako je to sukob interesa, lijepo molim Županijsku organizaciju HNS-a Varaždinske županije da nas hitno prijavi - poručio je Stričak koalicijskom partneru na državnoj razini.

Naglašavajući da će se boriti protiv megalomanskih projekata župana Čačića, narodnjaci su izrazili i čuđenje što su u HDZ-u „još donedavno govorili o prezaduženosti Varaždinske županije“, odnosno upozorili su da će zbog kupnje Šaulovca „zajedno s njim snositi i odgovornost“. I na to se osvrnuo Stričak.

- Kada govorimo o kupnji dvorca Šaulovec, moram priznati da je u početku i kod nas u HDZ-u postojala bojazan da li ići u kupnju tog objekta. Tu bojazan je otklonila izjava načelnika Općine Beretinec Igora Kosa, inače člana HNS-a, koji je izjavio: „Osobno ne bih htio da dvorac bude privatno vlasništvo pa da nitko u njega ne može ući te da privatni vlasnik onda ništa u njega ne ulaže i da to propada jer je tako, budimo realni, bilo do sad. Mislim da se sa mnom slaže i većina mještana“. Razumijem i njihovu zabrinutost kada govore o prezaduženosti Varaždinske županije, jer kad ju u dva mandata vodiš, potrošiš preko milijardu i 600 milijuna kuna i ne izgradiš ništa, ali ama baš ništa, i trebaš biti zabrinut. Sada u nepunih godinu dana pokrenuto je investicija za približno dvije milijarde kuna - ukazao je Stričak, ujedno istaknuvši: "u svakom slučaju, sigurno si nećemo dozvoliti po uzoru na njihov mandat sklapanje ortačkih ugovora koje sada proučava DORH".