Stričak o oružanim snagama i obrani: Izmjene zakona povećat će stupanj sigurnosti

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Hrvatski sabor u utorak je raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o službi u oružanim snagama RH-a te izmjenama i dopunama Zakona o obrani. U raspravi je saborski zastupnik iz Varaždinske županije i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Anđelko Stričak, naglasio kako će ovim izmjenama zakona doći do povećanja stupnja domovinske sigurnosti kao i daljnjeg razvoja Oružanih snaga RH-a.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o obrani, Stričak je naglasio da je nužno smanjiti rizik i prijetnje nacionalnoj sigurnosti proširivanjem obuke i obrazovanja djelatnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga. Tako će se, istaknuo je, izmjenama i dopunama Zakona omogućiti pokretanje novih programa osposobljavanja pričuvnog sastava, posebice mlađih naraštaja, proširit će se personalna baza za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga, a regulira se i mogućnost osnivanja visokog učilišta za unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane.

Stričak najzanimljiviju izmjenu Zakona vidi u tome da će se njegovim izglasavanjem moći za Oružane snage koristiti izraz Hrvatska vojska.

Što se tiče izmjenama i dopuna Zakona o službi u oružanim snagama RH-a, Stričak ističe kako one predstavljaju poboljšanje u odnosu na postojeći Zakon te se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj Oružanih snaga RH-a.

– Taj se cilj nastoji ostvariti kroz povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga RH-a, promicanjem vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata, povećanje sigurnosti i zaštite stanovništva, sve u kontekstu promjene u sigurnosnom okružju te odgovora na sigurnosne izazove – poručio je Stričak sa saborske govornice.

Kao važno naglasio je da se napušta koncept putujuće vojske, a pristupa se sustavnoj popuni osobljem koje gravitira prema novim lokacijama, čime se želi postići da većina pripadnika određenih postrojbi živi u gradu ili bližoj okolici gdje se postrojba nalazi. Dodao je i da se na taj način stvara percepcija lokalnog stanovništva o prisutnosti Oružanih snaga koje znače sigurnost i zaštitu te pružanje pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju velikih nepogoda. Istaknuo je da se upravo kod prošlogodišnjih požara i aktualnih poplava vidi nemjerljiv doprinos pripadnika Oružanih snaga u rješavanju tih kriznih situacija na čemu im je ujedno i zahvalio.

– Zbog toga se Oružane snage vraćaju u Vukovar, Sinj, Varaždin. Kao Varaždinca zaista me raduje povratak legendarnih Puma "kući" – kazao je Stričak. Dodao je da će spomenute izmjene Zakona povećati materijalna prava djelatnih vojnih osoba te poboljšati njihov položaj kada je u pitanju mirovinsko osiguranje. Na kraju je za oba prijedloga izmjena i dopuna zakona najavio da će ih klub HDZ-a podržati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.