Josip Križanić i Anđelko Stričak (s lijeva) u Saboru Foto: Arhiva V.V.

Stričak i Križanić protiv promjene imena Sveučilišta Sjever u Sveučilište Varaždin

| 20.4.2018. u 16:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnici HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i dr. sc. Josip Križanić, nizom argumenata u današnjoj raspravi u Hrvatskom saboru pojasnili su zašto HDZ ne prihvaća prijedlog Mostovog Roberta Podolnjaka da se izmjenama Zakona promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište Varaždin. Stričak je govoreći u ime Kluba naglasio da smatra neprimjerenim da se adrese sjedišta institucija kojima je osnivač Republika Hrvatska mijenjaju izmjenama i dopunama zakona.

- Kada bismo se vodili tim modelom doveli bi se u situaciju da u Saboru raspravljamo o promjenama adresa 200-tinjak institucija, odnosno 200-tinjak zakonskih prijedloga. Smatramo da nema potrebe za ovakvim načinom promjena zakona – kazao je Stričak te pojasnio da osnivač, Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ima zakonske i pravne mehanizme da donosi odluke o promjeni sjedišta na prijedlog Senata.

S druge strane Stričak je, iznoseći niz činjenica o bogatoj povijesti razvoja obrazovanja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, predložio da se sjedište Sveučilišta Sjever iz Koprivnice preseli u Varaždin. Iznio je činjenice da je prema službenim podacima, kada je Hrvatski sabor donio Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, u svibnju 2015. na Sveučilištu Sjever studiralo 2.841 student. Od toga 2.460 (86%) na studijskim programima u Studijskom centru Varaždin, te 381 (14%) na studijskim programima u Studijskom centru Koprivnica.

- Imajući u vidu bogato povijesno naslijeđe, strateške ciljeve i potrebe gospodarstva smatramo logičnim da sjever Hrvatske ima svoje Sveučilište, da mu sjedište bude u Varaždinu i da se zove Sveučilište Sjever, jer je pod tim imenom postalo prepoznatljivo. U konačnici odluku ipak donosi osnivač tj. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta – zaključio je Stričak.

S njim se u saborskoj raspravi složio i Križanić koji je još jednom istaknuo da 80 posto studenata studira u Varaždinu te smatra logičnim i normalnim da sjedište Sveučilišta Sjever bude u kulturnom, političkom, obrazovnom i gospodarskom središtu sjeverne regije Varaždinu. U raspravi pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja da pokrene promjenu sjedišta.

-Ministrice vrlo je jasno i razvidno da su svi elementi za promjenu sjedišta ispunjeni, jer se u Sveučilišnom centru Varaždin nalazi 80% studijskih odjela, tu studira 80% studenata, a na oba mjesta postoji sjedište poslovodnog organa. Pozivam Vas da pokrenete sukladno zakonskim ovlastima postupak promjene sjedište sveučilišta, jer za to nije potrebna promjena zakona – izjavio je Križanić.

Ujedno je naglasio nepravedan položaj u kojem se Sveučilište Sjever nalazi kada su u pitanju financije odnosno iznos koji dobiva u odnosu na druga sveučilišta.

-Sveučilište Sjever dobiva duplo manje proračunskih sredstava od pred posljednjeg po redu, a puno puno manje od svih ostalih, sami grade infrastrukturu i teško ime je. Naš je posao da im pomognemo – jasan je bio Križanić nakon čega je predstavio brojke prema kojima Sveučilište Sjever dobiva godišnji iznos od 22 milijuna kuna dok primjerice Sveučilište u Dubrovniku, slijedeće po redu, dobiva gotovo dvostruki veći iznos odnosno 41 milijun kuna. Oko 45 milijuna kuna dobiva Sveučilište Juraj Dobrila u Puli dok sva ostala dobivaju iznose veće od 100 milijuna kuna. Pozvao je ministricu da napravi sve da se Sveučilišti Sjever povećaju sredstva.

-Pozivam Vas da najmlađem, a time i najranjivijem Sveučilištu u Hrvatskoj, ozbiljno podignete proračunska sredstva, kako bi i kvaliteta studija na ovom mladom Svučilištu bila čim bolja i kvalitetnija. Vi to svojim autoritetom možete učiniti, a moja malenkost i zastupnici Sjevera će Vam za to dati snažnu podršku – zaključio je Križanić.