Stranka Pametno: Stop političkim zapošljavanjima!

Varaždinske vijesti | 30.11.2017. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

- Povećanje broja gradskih upravnih odjela donosi nove, povećane izdatke za proračun, a političko kadroviranje u gradskim tvrtkama najočitiji je primjer političke trgovine i modela 'ja tebi – ti meni' - poručili su iz varaždinskog ogranka stranke Pametno nakon što je sedmero pročelnika varaždinskih gradskih upravnih odjela ponudilo svoje mandate na raspolaganje.

- U manje od šest mjeseci, koliko je proteklo od službenog preuzimanja dužnosti, vodstvo grada Varaždina na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, pokazalo je zavidnu vještinu slaganja kadrovske križaljke, i to isključivo političke umjesto stručne - ukazuju iz stranke Pametno, ogranak Varaždin.

Uz imenovanje 53 člana upravnih vijeća i školskih odbora, postavljen je v.d. direktora Vartopa, vrlo upitnih kvalifikacija, smijenjen je direktor Gradskih bazena, ostavke su dali direktori Varkoma, Tehnološkog parka i Parkova, ušlo se u spor s Termoplinom, a na kraju je sve kulminiralo ostavkom baš svih pročelnika Grada Varaždina. Ako se tome pridoda učestalo koketiranje gradonačelnika s vladajućom opcijom, postaje jasnija šutnja drugih stranaka.

- Najavu povećanja broja upravnih odjela, s postojećih sedam na devet, smatramo nepotrebnom i alarmantnom. Je li to razlog zašto svi šute, zato što će sve političke strane biti zadovoljne – pita se Dario Carev, predsjednik ogranka Pametno Varaždin i član predsjedništva stranke i dodaje da je to klasičan primjer političke trgovine, načina na koji politika u Hrvatskoj funkcionira već više od 20 godina.

- Vrijeme je da to prestane, da se vodeći kadrovi u Gradu i gradskim poduzećima biraju na javnim natječajima u kojima je naglasak na struci i znanju, a ne stranačkoj iskaznici. Ako netko dobro radi, ne treba otići sa smjenom gradske vlasti. Vodstvo Grada dužno je građanima, koji sve ovo plaćaju, objasniti o kakvim se dogovorima ovdje radi i temeljem kojih kriterija se odabiru određeni pojedinci. Umjesto da svjedočimo dugoročnom planiranju i konkretnim aktivnostima koje će podići kvalitetu života svih građana, aktualna vlast se bavi sobom - navodi.

Proces donošenja odluka je krajnje netransparentan, razlozi smjena praktično su nepoznati, a nova zapošljavanja značila bi i povećane izdatke iz proračuna.

- Ovakvi modeli političkog kadroviranja i upravljanja gradom podsjećaju na prethodni mandat gospodina Čehoka, koji je završio ostavkom uz pokretanje tri kaznena postupka radi sumnje da je grad oštećen za višemilijunske iznose. Nakon loše i bezuspješne prošle vlasti, ne želimo nove hipoteke na račun grada - zaključio je Carev.

Označeno u