FOTO: Uz Betlehemsko svjetlo mira otvorena Vrata milosrđa varaždinske katedrale Foto: Varaždinska biskupija

FOTO: Uz Betlehemsko svjetlo mira otvorena Vrata milosrđa varaždinske katedrale

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 14.12.2015. u 21:16h | Objavljeno u Aktualno

Treće nedjelje došašća, 13. prosinca, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je svečanu liturgiju s obredom otvaranja Vrata milosrđa i misnim slavljem početka Jubilejske godine milosrđa za Varaždinsku biskupiju.

Svečani obredi započeli su okupljanjem mnogobrojnih vjernika ispred katedrale Uznesenja BDM u Varaždinu, pred čija je vrata stigla i hodočasnička procesija klera kako bi svi zajedno sudjelovali u otvaranju Vrata milosrđa i time prizvali Izvanredni jubilej milosrđa za svoju mjesnu Crkvu. Biskup Mrzljak uz prigodan zaziv otvorio je katedralna vrata, odnosno zazvao je otvaranje Božjeg milosrdnog srca kako bi zadobili milosrđe, oproštenje i spasenje. Potom su u procesijskom hodu u katedralu ušli biskup Mrzljak, kojem je đakon predao Evanđelistar, svećenici, crkveni službenici i suradnici i drugi vjernici, među kojima su bili i mladi izviđači i skauti Varaždinske biskupije noseći Betlehemsko svjetlo mira.

Nastavljajući liturgiju, biskup Mrzljak vjernike je podsjetio da je Sveti Otac na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM otvorio Izvanredni jubilej milosrđa te da, u zajedništvu sa sveopćom Crkvom, ovim slavljem svečano započinje Sveta godina za Varaždinsku biskupiju. Generalni vikar mons. Ivan Godina zatim je pročitao početak Bule najave Izvanrednog jubileja "Lice milosrđa", u kojem papa Franjo ističe kako je Jubilejska godina posebno vrijeme za Crkvu. Uslijedio je spomen krštenja sa škropljenjem vjernika u prepunoj katedrali, te se nastavilo euharistijsko slavlje u kojem je s biskupom suslavilo 30-ak svećenika. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem svog zborovođe mo. Anđelka Igreca te uz orguljašku pratnju mo. Višeslava Jaklina.

Na kraju slavlja biskup Mrzljak najavio je okupljenima koje je crkve u Varaždinskoj biskupiji odredio da budu mjesta za udjeljivanje jubilejskog oprosta. Uz varaždinsku katedralu, to su i župne crkve u Ludbregu, Lepoglavi i Molvama, ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove, zatvorska kapela bl. Alojzija Stepinca u Lepoglavi i Schönstattsko svetište u Maloj Subotici. Ujedno je potaknuo organiziranje "Župnog dana Jubilejske godine" kada će vrata župnih crkava biti Vrata milosrđa, a župnici istinski misionari milosrđa. U tom župnom danu župna crkva će biti mjesto dobivanja jubilejskog oprosta, a u varaždinskoj katedrali posebno će se obilježiti i inicijativa "24 sata za Gospodina" u petak i subotu prije 4. korizmene nedjelje, istaknuo je biskup Mrzljak.

Iste je večeri u varaždinsku katedralu stiglo Betlehemsko svjetlo mira koje je u organizaciji Zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije i dekanatskih i župnih animatora mladih preneseno u sve župe Varaždinske biskupije.

 

Galerija slika