SDP o slučaju Aquatehnike i Aglomeracije:"Skupa cijena Čehokova populizma"

Varaždinske vijesti | 9.8.2018. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

Nastavno na privremenu obustavu radova na dvije trase u sklopu projekta Aglomeracije Varaždin, priopćenjem su se danas očitovali iz SDP-a.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik varaždinskog SDP-a prenosimo u cijelosti.

U svakom javnom nastupu od kada su stupili na dužnost 2017. gradska vlast predvođena Ivanom Čehokom, njegovim zamjenikom Zlatanom Avarom i direktorom Varkoma Željkom Bunićem nalazi potrebu da se, čak i na osobnoj razini, obračunavaju s "nesposobnoj bivšoj vlasti" u kojoj posebno naglašavaju ulogu SDP-a iako je i vrapcima na grani jasno da je glavnu riječ i sve ključne  odluke u prošlom mandatu vodio HNS s gradonačelnikom Goranom Habušem. Očito se želi "sto puta ponovljenu laž pretvoriti u istinu" kako bi se ušutkala sadašnja jedina prava oporba ovoj populističkoj i neodgovornoj vlasti na čelu s nepravomoćno osuđenim gradonačelnikom, jedina poštena i odgovorna alternativa koju novi tim varaždinskog SDP-a nudi građanima  Varaždina.

S obzirom da su, i u slučaju propasti Aquatehnike i zaustavljanja projekta aglomeracije, vladajući našli za shodno okriviti SDP i rad naših članova u NO Varkoma, dužnost nam je podastrijeti našim sugrađanima istinu oko tog slučaja, potkrijepljenu kronologijom i činjenicama.

Ovih dana gradski čelnici se svim silama trude dokazati kako su svi problemi vezani uz Aquatehniku i Aglomeraciju nastali zahvaljujući „suludim potezima“ bivše vlasti. Uz to, vodeći ljudi našega grada, grada kulture, baroka i cvijeća kako volimo isticati, na jedan potpuno neprimjereni način koji najbolje svjedoči o razini njihove političke i opće (ne)kulture poručuju kako moraju „čistiti s… bivše vlasti“. Zamjenik gradonačelnika Avar u izjavi Regionalnom tjedniku (07.08.2018.) još ističe da je „bivša vlast likvidirala Aquatehniku“, jer „tvrtku nije prodala na vrijeme već je neposredno pred lokalne izbore objavila natječaje za 500 milijuna HRK projekata na kojima se Aquatehnika nije mogla javiti budući da je Aquatehnika bila markirana kao društvo u sukobu interesa! Ako se zna da Varkom nije mogao direktno davati bilo kakve poslove Aquatehnici bez javnih natječaja onda je jasno da poduzeće te veličine nije moglo opstati.“

Valja stoga podsjetiti javnost što je sadašnje gradske vodstvo radilo pred malo više od godinu dana. Odluka o prodaji Aquatehnike je donesena u kolovozu 2016. godine tijekom mandata bivše vlasti, no do početka 2017. godine na dva kruga natječaja za prodaju Aquatehnike nitko se nije javio. U veljači AVENUE Group (vlasnik ove grupe su IGH i Hidroelektra) je predala neobvezujuću ponudu u kojoj su naglasili kako su otvoreni za daljnje pregovore koji su došli do faze due-diligenca. Ali u jeku izborne kampanje u svibnju 2017. tadašnji kandidat za gradonačelnika dr. sc. Ivan Čehok je zbog navodne solidarnosti sa radnicima Aquatehnike obukao kombinezon i zajedno sa današnjim dogradonačelnikom Avarom i direktorom Varkoma Bunićem demonstrativno tražio odgodu prodaje ove tvrtke. Pri tom je Čehok olako tvrdio da je „prema našim spoznajama, na otvorenju ponuda za aglomeraciju, Aquatehnika odabrana kao izvođač zajedno s još jednom slovenskom tvrtkom. Prema tome, Aquatehnika je dobila nove poslove, pa zašto onda prodavati tvrtku koja upravo od Varkoma dobiva poslove.“ Aquatehnika na kraju nije prodana, čime je današnji gradonačelnik zbog potrebe za medijskom pozornošću i vlastitom promidžbom uoči izbora ugrozio opstojnost same tvrtke i stotinjak radnih mjesta, a kako danas vidimo posredno i projekt Aglomeracije.

Zašto je uopće donesena odluka o prodaji ove tvrtke kćeri Varkoma? Odluka je donesena sa ciljem da se tvrtki omogući prijava na natječaje vezane za Aglomeraciju i time osigura stabilnost poslovanja i budućnost tvrtke. Naime, zbog činjenice da je tvrtka u 100% vlasništvu Varkoma, Aquatehnika se nije mogla javljati kao izvođač na poslove gdje je Varkom investitor, a koji su sufinancirani iz fondova Europske unije; drugim riječima, nije se mogla javljati na poslove vezane za najveći komunalni projekt u povijesti Varaždinske županije vrijedan 680 milijuna kuna. No iako je to bilo javno poznato već 2016. godine, a tadašnji direktor Varkoma Vlašić je nakon Čehokova istupa u svibnju 2017. upozorio „kako su izrečene neistine da je Aquatehnika dobila nove poslove, a razlog je taj što se ista ne može javljati na natječaje koje raspisuje Varkom i koji se financiraju iz sredstava EU“, Čehok, Avar i Bunić su i dalje inzistirali na odgodi prodaje tvrtke, a nakon dolaska na vlast na konferenciji 3. listopada 2017. su tvrdili da radnici mogu biti mirni jer se Aquatehnika neće prodavati. Ali ovih dana, nakon što je Aquatehnika propala i nakon što je ugrožen projekt Aglomeracije, događa se kopernikanski obrat, jer sada zamjenik gradonačelnika Avar izjavljuje kako je „bivša vlast likvidirala Aquatehniku“ jer „tvrtku nije prodala na vrijeme“, a bilo je „jasno da poduzeće te veličine nije moglo opstati“ bez mogućnosti javljanja na poslove vezane za Aglomeraciju.

Koji je epilog ove cijele priče? Prvo, pokretanje predstečajne nagodbe nad Aquatehnikom u ožujku 2018. i otkaz za 92 radnika. Umjesto glavne djelatnosti, sada će se tvrtka baviti upravljanjem imovinom (iznajmljivanjem imovine), a uz sve to Varkom je morao dokapitalizirati tvrtku radi financijskog restrukturiranja. Drugo, ogromni financijski gubici za Varkom u iznosu od 11 milijuna kuna (trošak predstečaja), te propuštena prilika da Varkom zaradi na prodaji Aquatehnike iako su se od veljače 2017. vodili razgovori sa AVENUE Group (ukupan iznos štete prema procjeni iznosi oko 26 milijuna kuna). Treće, privremeno zaustavljanje radova na dvije trase Aglomeracije Varaždin i mogućnost obustave sredstava iz europskih fondova čime bi se u pitanje dovelo financiranje aktivnosti na projektu Aglomeracije.

Koji je bio stav sadašnjeg vodstva SDP-a koje je preuzelo gradsku organizaciju nakon razlaza sa tadašnjim zamjenikom gradonačelnika Vjeranom Radelićem? Krajem 2016. godine Neven Bosilj postaje član Nadzornog odbora Varkoma. SDP odmah inzistira na ubrzanju procesa prodaje Aquatehnike i smjeni direktora Vlašića zbog poslovne i moralne odgovornosti, no dva člana SDP-a su bila preglasana u NO Varkoma od strane HNS-a. Naš predizborni program je predviđao prodaju Aquatehnike čime bi se njezina propast i cijela ova pravna zavrzlama izbjegle. No sada, nakon što su se ostvarili crni scenariji na koje je SDP upozoravao – propast Aquatehnike, gubitak stotinjak radnih mjesta i ogromni financijski gubici Varkoma, te nakon što je ugrožen projekt Aglomeracije – gradonačelnik Čehok, njegov zamjenik Avar i gospodin Bunić, nakon više od godinu dana na vlasti prozivaju bivšu vlast HNS-SDP za greške koje su napravili otkada su došli na vlast. Zato želimo da javnost razmisli o tome kako je moguće da današnja gradska vlast optužuje prethodnu da je likvidirala Aquatehniku jer „tvrtku nije prodala na vrijeme“ kada su upravo Čehok, Avar i Bunić tražili odgodu prodaje Aquatehnike u svibnju 2017. godine, te nakon stopiranja prodaje izjavljivali u listopadu 2017. godine da se Aquatehnika niti neće prodavati?

Događanja kojima svjedočimo zadnjih mjeseci oko Aquatehnike i Aglomeracije posljedica su populizma i nekompetencije gradonačelnika i njegovih suradnika. Sa ciljem da osvoje dodatne glasove prije izbora, oni su svojim ponašanjem direktno izazvali propast Aquatehnike koja se mogla izbjeći da sadašnja gradska vlast nije stopirala njezinu prodaju, a čime bi se ujedno i izbjegla ova situacija vezana za Aglomeraciju. No gospodin Čehok je ostvario svoj cilj, a tu cijenu su platili radnici Aquatehnike, a sada će je možda platiti i građani Varaždina. Ali našeg gradonačelnika ionako ovo previše ne brine, jer on vrlo dobro zna poučak jednog znamenitog političkog mislioca da su etika i politika dvije različite stvari, te da se etika ponekad treba zanemariti, a odgovornost za svoje loše odluke svaliti na druge.