SDP o gradskoj vlasti: Informacije ne daju, a puna su im usta transparentnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.9.2018. u 15:44h | Objavljeno u Aktualno

Vruće gradske teme, kako su ih sami nazvali, oporbeni je SDP danas iznio na konferenciji za novinare, a uoči sjednice Gradskog vijeća. Tako je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković na početku istaknuo komunalne teme od problema oko odvoza otpada, nespremnosti građana, a posebno oko povećanja računa odvoza otpada građanima, problema u Varkomu koji je smanjio zaposlenicima plaće, ali i netransparentnosti Grada oko uskraćivanja informacija gradskim vijećnicima.

Naime, kako je ukazao Marković, novi cjenik za otpad uveden je preko ljeta kada je većina ljudi bila na godišnjem odmoru i o kojem nije bilo rasprave na Gradskom vijeću. Kazao je kako se fiksni dio cijene povećao za gotovo 100 posto te je takvo povećanje za jednog umirovljenika koji ima mirovinu manju od 2.000 kuna povećanje na godišnjoj razini za pola njegove mirovine.

- Lako je gradonačelniku Čehoku. Njemu njegova „teško zarađena“ saborska mirovina očito nije dovoljna pa je, postavši gradonačelnik, zamrznuo mirovinu i uzeo duplo veću neto plaću od 17.000 kuna na račun proračuna grada. Tražimo hitnu promjenu cjenika pogotovo fiksnog dijela naknade koji je najviši u Hrvatskoj i praktično destimulira građane da rade primarnu selekciju otpada. Uz to, tražimo hitno osiguravanje uvjeta za zaštitu kontejnera od zlouporabe. Mjesta i jednoobrazni izgledi „kaveza“ za smještaj kontejnera i kanti i veća za skupljanje otpada - rekao je Marković, dodajući da su svjesni kako otpad treba odvajati, ali priprema i implementacija Grada na ovakav potez je katastrofalna.

Dotaknuo se i Varkoma za koji je rekao da je u teškoj financijskoj situaciji. Smatra da je za to odgovorna gradska vlasti i direktor Bunić. Kaže da je cijela priča krenula s Aquatehnikom jer se ta tvrtka nije prodala na vrijeme, a to je stopirala, kako kaže, današnja gradska vlast. Spomenuo je i nenamjensko trošenje sredstava za uređenje Dravskih bazena. Kazao je kako se u ovom trenutku još ne zna koliko je potrošeno.

- Govori se o gradnji olimpijskog bazena a radnicima se smanjuju plaće. To je pravi populizam i demagogija, ali nas ne čudi jer znamo tko je gradonačelnik - izjavio je Marković. Spomenuo je i problem Aglomeracije Varaždin, a o čemu će više govoriti sutra na Gradskom vijeću.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj se pak osvrnuo na, kako kaže, netransparentnost u dobivanju informacija iz Grada. Kaže da je tražio podatke za obnovu bazena na Dravi, ali da je morao prijaviti Grad povjerenici za informiranje Anamariji Musa jer do traženih informacija nije mogao doći.

- Puna su im usta te transparentnosti i na kraju kad se zatraži nešto što je škakljivo u ovoj vlasti onda moramo tražiti preko nadređenih državnih institucija da nam se omogući uvid. Također želim istaknuti da za dvije točke dnevnog reda nisu gradski vijećnici dobili materijale, a prema poslovniku bi ih trebali dobiti 10 dana prije. Znači raspravljat će se o statusu Grada u pravnim sporovima i kako će se riješiti bale, a to su iznosi od preko stotinu milijuna kuna, a također i o Aglomeraciji koja vrijedi 860 milijuna kuna, a mi o tome nemamo nikakvih materijala i dobit ćemo neku informaciju na samom Gradskom vijeću tako da taj cijeli pristup važnim temama je vrlo neozbiljan i prilično upitan od strane Grada - zaključio je Bosilj.

Bilo je riječi i o MBO-u i baliranom otpadu gdje je Ivan Obadić, predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a rekao da u SDP-u smatraju da gradska vlast krivo govori kada uvjerava građane da je Grad u lošoj poziciji što se tiče svih tih problema vezano uz sudske sporove.

- SDP ima mišljenje svojih pravnih stručnjaka, ali žele vidjeti i pravno tumačenje i mišljenje od strane Grada. Smatramo da Grad ima dobru poziciju i da se ne može govoriti da je Grad u tim sporovima u bezizlaznoj situaciji - navode.

Označeno u