"Rezovi najviše bole one čije su privilegije nezaslužene ili nerazmjerne"

| 15.3.2016. u 11:28h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski Konzervativci izrazili su "svoje najdublje neslaganje s načinom komunikacije koji u javni prostor unose predstavnici sindikata javnih službi, ponajviše Vilim Ribić" zbog verbalnog napada na D. Huića, izvršnog direktora Udruge Lipa i odnedavno savjetnika premijera T. Oreškovića za unutarnju politiku.

- Ne vidimo ništa sporno u proklamiranim i objavljenim ciljevima djelovanja udruge Lipa, dapače, to su stavovi koji prema našem uvjerenju potpuno usklađeni s hrvatskim nacionalnim interesima i interesima njenih građana. Ukoliko Ribić ima neka saznanja koja nisu poznata hrvatskoj javnosti, pozivamo ga da ih predstavi hrvatskoj javnosti, poručuju hrvatski konzervativci.

Paušalne optužbe i iracionalno plašenje hrvatskih građana "krupnim kapitalom" i "zlom neoliberalnog kapitalizma", kako upozoravaju, ne mogu biti dio produktivne javne rasprave i zamagljuju prave probleme u društvu,

-Sindikati javnih službi i državnih zaposlenika moraju postati svjesni trenutne hrvatske realnosti, bez obzira što im je statutarna dužnost štiti interes svojih članova. U ovom trenutku, nakon što je objavljen prijedlog proračuna, već znamo da nikakvih proračunskih rezova i štednji neće biti, reforme i restrukturiranje javne uprave se niti ne naziru. To će posljedično dovesti do daljnjeg povećanja deficita proračuna u apsolutnom iznosu, što dovodi u pitanje budućnost Republike Hrvatske. Stanje javnih financija je katastrofalno i u ovom trenutku konsenzus Vlade i sindikata u smjeru bolnih i oštrih rezova je nužna. Jasno je da bez rasterećenja građana i privatnih poduzeća, od doprinosa i poreza, nema oporavka gospodarstva. S druge strane, hrvatski birokratski aparat je preglomazan, učinkovitost je u odnosu na taj problem čak manje bitna. U ovom trenutku mi jednostavno imamo premalo zaposlenih u realnoj ekonomiji, dakle stvarnih obveznika npr. poreza na dohodak u odnosu na one koji svoj dohodak primaju iz proračuna pa su posljedično i svi njihovi porezi i doprinosi, iz proračuna. Sve su to stvari o kojima se u javnosti mora otvoreno polemizirati bez tabua a pogotovo da se kasnije odluke ne bi lomile preko koljena, naglašava HKS.

Konzervativci u tom smislu podržavaju i zahtjev sindikata da se rezovi započnu od najviših dužnosničkih plaća i beneficija, međutim drže da je krajnje vrijeme da se počne.

- Stavimo interese društva ispred partikularnih interesa određenih skupina, pokrenimo konačno te famozne bolne rezove. Iz prakse zemalja koje su prošle tranziciju vidjeli smo da ti rezovi najviše bole one čije privilegije su nezaslužene ili nerazmjerne potrebama poreznih obveznika, zbog kojih taj javni sektor u stvarnosti i postoji, zaključuju u HKS-u.