Reformisti: Vidi li Grad Varaždin svoju budućnost u ugostiteljstvu?

| 28.2.2019. u 14:03h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Neshvatljiva je odluka gradonačelnika Varaždina i njegovih suradnika da se ugostiteljski objekt u bivšoj Varteksovoj robnoj kući dodjeli u najam gradskoj tvrtki Aquacity - ocijenjuju Reformisti, koji su se oglasili nakon što Grad Varaždin nije produljio najam prostora u kojem je godinama ugostiteljski objekt Gastrocoma.

- To će, kao što je poznato, rezultirati zatvaranjem kultnog ugostiteljskog objekta Ritz u centru grada u petak, 1. ožujka. Danas je zadnji radni dan tog lokala koji vodi poznata varaždinska ugostiteljska tvrtka Gastrocom. O toj tvrtki, koja je osnovana još 1993. godine i danas ima oko 100 zaposlenika, najbolje govore dvije činjenice. Oni vode „Verglec“, prvi restoran s licencom Hrvatske autohtone kuhinje, kao i Park Boutique Hotel, najbolji hotel u Varaždinskoj županiji prema podacima Booking.com-a iz siječnja 2019. Grad Varaždin, kao što se može vidjeti iz gradskih proračuna, financira gubitke Aquacityja novcem poreznih obveznika Grada Varaždina - poručuju Reformisti.

Prošle godine bilo je predviđeno, kako ukazuju, da se iz proračuna za tu gradsku tvrtku izdvoji 300.000 kuna, ove godine također 300.000 kuna, a 2020. i 2021. godinu također po 300.000 kuna!

- Dakle 1,2 milijuna kuna samo za saniranje gubitaka iz ugostiteljske djelatnosti. Ne zaboravimo, da se sličan scenarij u centru grada odvijao i 2017. godine kada je nakon 26 godina zatvoren kafić Aquamarin u Gajevoj ulici s namjerom da se prostor uredi kao predvorje kina Gaj, također s naglaskom na ugostiteljsku djelatnost no do danas taj prostor nije zaživio. Dvije godine kasnije, Gradska vlast je odlučila upravo tvrtki, koju izdašno financira, dati u najam prostor u centru Grada s ciljem da ga „uklope u namjenu knjižnice“. Očito je da smatraju da je jedino tvrtka u vlasništvu Grada sposobna takvo što učiniti. Istovremeno, Gastrocomu i drugim renomiranim ugostiteljskim tvrtkama su pružili ni priliku da se jave na natječaj za zakup tog prostora i ponude svoju viziju i konkretan program razvoja tog prostora. Grad je očito mišljenja da oni trebaju razvijati ugostiteljsku djelatnost, pa su počeli preuzimati lokale od onih koji dokazano znaju raditi, a daju ih bez natječaja onima koji su dokazali da raditi ne znaju - zaključuju Reformisti.