Reformisti protiv državnog proračuna

A.Š. / Varaždinske vijesti | 21.3.2016. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Narodna stranka – REFORMISTI ne podržava prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu koji je predložila Vlada Republike Hrvatske.

Predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI Radimir Čačić obavio je u nekoliko navrata razgovore s resornim ministrima vezano uz amandmane Reformista o sufinanciranju prijevoza srednjoškolskih učenika i troškova najma za nastavak sufinanciranja javno privatnog partnerstva o izgradnji škola i njihovom korištenju. Sufinanciranje prijevoza srednjoškolskih učenika bit će zadržano koristeći formu amandmana Vlade Republike Hrvatske, a ne prihvaćajući amandmane oporbe čime je ispunjen cilj amandmana Reformista. Sufinanciranje najma za objekte financirane po modelu JPP-a u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je kroz dogovore s resornim ministrom. No, Vlada Republike Hrvatske nije spremna ni kroz prihvaćanje amandmana Reformista ni kroz prihvaćenje vlastitih amandmana potvrditi to kao stavku u proračunu.

Stoga su Reformisti glasali protiv prijedloga Državnog proračuna za 2016. godinu, a u komunikaciji s resornim ministarstvima nastavit će pratiti izvršenje dogovorenog. Stava smo da zastupnici iz Varaždinske županije stvarnim utjecajem na proračun mogu utjecati samo prihvaćanjem ili odbijanjem proračuna u cjelini i samo na taj način štititi interese građana županije koji su za njih glasali.

Glasanje za amandman o nastavku sufinanciranja JPP-a o izgradnji škola i njihovom korištenju, a da se nakon toga podrži proračun u cjelini, predstavlja samo alibi za nespremnost na suprotstavljanje Vladi Republike Hrvatske u donošenju opasnih i krivih odluka.