Reformisti o Termoplinu: Habuš štiti privatni, a ne javni interes Foto: VV arhiva

Reformisti o Termoplinu: Habuš štiti privatni, a ne javni interes

V.M./Varaždinske vijesti | 11.5.2016. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno

"Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika Varaždina potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada Varaždina i Termoplina i povrat novca za nanesenu štetu", stoji u priopćenju Narodne stranke Reformisti kojeg potpisuje predsjednica Gradske organizacije Varaždin i gradska vijećnica Natalija Martinčević.

Martinčević ističe da reformisti žele ukazati na nekoliko činjenica iz kojih proizlazi da gradonačelnik Habuš želi obmanuti javnost te da štiti privatni, a ne javni interes.

Priopćenje Narodne stranke Reformisti prenosimo u cijelosti:


Nastavno na cijeli niz manipulacija gradonačelnika Varaždina vezanih uz Termoplin, Reformisti žele ukazati na nekoliko bitnih činjenica iz kojih jasno proizlazi da gradonačelnik Habuš svjesno želi obmanuti javnost i oštećene građane štiteći privatni, a ne javni interes.

HERA je u svom izvješću objavila da se ne miješa niti se može miješati u ugovorne odnose. Iz te je agencije također jasno istaknuto da je Grad trebao ugovoriti fiksnu, a ne promjenjivu cijenu. HERA se pozvala na Opće uvjete opskrbe plinom koji određuju da ukoliko je već ugovorena promjenjiva cijena, dobavljač je, dakle Termoplin, dužan o tome obavijestiti potrošača i to 30 dana ranije, što oni nisu učinili. Iz navedenog je vidljiva namjera da se oštete proračuni gradskih institucija i nanese šteta interesima građana grada Varaždina.

Posebno zabrinjava činjenica da je samo nekoliko dana nakon otkrivanja ovih uznemirujućih podataka gradonačelnik Habuš sudjelovao na skupštini Termoplina i umjesto da traži izvješće i preciznu analizu završnog računa, on to nije niti spomenuo.

Nadalje, zanimljiv je i komentar Habuša vezan uz nalaz unutarnjeg revizora. Revizija je naime, potvrdila da su se gradskim ustanovama fakturirale značajno veće cijene od ugovorenih, a gradonačelnik je to opravdao činjenicom da „to nije šteta jer u Hrvatskoj postoje mjesta gdje se plin plaća skuplje“?!?!
Iz navedenog se postavlja pitanje, razumije li Habuš što je to tržište, što je to javna nabava i što je to ugovor i ugovorena cijena.

Prebacivanje odgovornosti na zaposlenike gradske uprave i posebno na pročelnicu za financije, a obzirom na činjenicu da je gradonačelnik o svemu bio i pisano i usmeno obaviješten na vrijeme, pokazuje potpuni izostanak odgovornosti, ali i karakter osobe koja danas vodi i predstavlja naš grad.

Sve navedeno jasno upućuje na suštinu priče koju je HNS pokrenuo 2015. a to je prodaja dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina privatnom vlasniku Termoplina. Time bi privatna osoba došla u posjed mreže koju su gradile i plaćale generacije Varaždinaca te postala monopolist i potpuni „gospodar“ cijena plina kao jednog od najvažnijih resursa ključnog za kvalitetu života naših građana i funkcioniranje našeg gospodarstva. Ta „inicijativa“ HNS-a kojom bi se nanijela ogromna i trajna šteta, ne samo Varaždinu već i cijeloj županiji bila je zaustavljena najavom Reformista o raspisivanju referenduma u slučaju takve odluke, a u cilju zaštite naših građana i gospodarstva.

Grad Varaždin je već danas, nesposobnošću Habuša, koja ovog puta možda i nije poslovična već namjerna, u poziciji da s 51 % vlasništva zapravo ne upravlja Termoplinom i ne donosi ključne odluke, već to čini privatni vlasnik Termoplina s manjinskim udjelom.

Obzirom da postoje indicije da je ovo samo manji dio nepravilnosti vezan uz poslovanje Termoplina i Grada, odnosno da postoje institucije i tijela koja uopće nemaju ugovor s Termoplinom a od njega kupuju plin, Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada i Termoplina te povrat novca od Termoplina za do sada nanesenu štetu.


Predsjednica Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke – REFORMISTI
Gradska vijećnica Grada Varaždina
Natalija Martinčević