Reformisti o smanjenju plaća župana i zamjenika župana Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 31.3.2016. u 15:43h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u uredu Narodne stranke – REFORMISTI u Varaždinu, Reformisti Varaždinske županijske organizacije reagirali su na sazivanje sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije.

Kako je u uvodnom dijelu istaknuo predsjednik Županijske organizacije Reformista Tomislav Paljak, sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije koja je sazvana sa samo jednom točkom dnevnog reda, a to je smanjenje plaća županu i zamjenicima, politička je promidžba čelnika Varaždinske županije.

Sazivanje sjednice sa samo jednom točkom dnevnog reda, ujutro, za vrijeme radnog vremena 41 vijećnika županijske skupštine, primjer je do sada neviđene demagogije i korištenja javnog novca, novca građana, u svrhu političke promidžbe.

„Je li župan Štromar svjestan činjenice da županijski vijećnici, da bi došli na sjednicu županijske skupštine sa samo jednom točkom dnevnog reda, moraju uzeti dan godišnjeg odmora? Zna li župan Štromar koliki su to troškovi za poslodavce, za one koji rade u privatnom sektoru i za državni, odnosno lokalne proračune, za one koji rade u javnom sektoru? Ako ne zna, neka izračuna što znači upropašten radni dan za 41 vijećnika!“ – istaknuo je Krešimir Horvat, potpredsjednik županijske organizacije Reformista.

Troškovi ove parade ekvivalentni su uštedi koja se postigla. Ukoliko su željeli napraviti nešto dobro, mogli su, primjerice, dio svoje plaće uplatiti u društveno korisne svrhe, najbolje za naše učenike i umirovljenike, a plaću si smanjiti na sjednici koja će imati opravdane točke dnevnog reda te smisao i svrhu sazivanja. Reformisti pozdravljaju odluku župana i zamjenika župana da smanje svoje plaće, tim više što su do sada u plaćama bili u samom vrhu u Hrvatskoj.

„Posebno je sramotno, a i primjer je prave socijalne neosjetljivosti, da je župan Štromar do sada sebi isplaćivao treću najveću plaću od svih župana u Hrvatskoj u neto iznosu 16.235,00 kn (a prije toga u iznosu od čak 17.546,00 kn) u županiji u kojoj građani imaju najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj od svega 3.789,00 kn“ – naglasio je Paljak.

Obzirom da je do kraja njihovog mandata ostalo godinu dana, umjesto navedenog, Reformisti predlažu da se na sljedeću sjednicu Županijske skupštine stave točku dnevnog reda Plan realizacije najavljivanih projekata, na kojoj će prezentirati jasne rokove svega onoga što su obećali realizirati na početku mandata. Ti projekti ne samo da nisu realizirani, nego uglavnom nisu ni započeti.

„Dakle, važno je energiju usmjeriti na projekte kao što je izgradnja kirurgije, izgradnja i obnova škola i vrtića , Arboretum opeka, Aglomeracija i ostalo. Kad se radi o smanjenju plaća, primjera radi, aktualni gradonačelnik Novog Marofa je u 2015. godini svim zaposlenima (osim sebi) smanjio plaće za 10%, a rezultat toga je da je u toj godini povećao manjak na 2.2 milijuna kuna i ništa time nije napravio“, zaključio je Darko Hrenić, član nacionalnog predsjedništva Reformista.