Reformisti o Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu

Varaždinske vijesti | 17.3.2016. u 17:51h | Objavljeno u Aktualno

O Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu iz Narodne stranke – REFORMISTI su se obratili novim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Uvidom u Izviješće Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog Sabora o Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. svjedočimo ponovnom napadu na Varaždinsku županiju i grad Varaždin.

Predsjednica odbora Gordana Rusak, izabrana na listi MOST-a, na sjednici odbora obrušila se na naše Sveučilište Sjever.

Prof.dr.sc. Rusak izjavila je „Nedavno otvaranje Sveučilišta Sjever bilo je političko pitanje, a ne pitanje potrebe otvaranja novog sveučilišta koje je 50 km udaljeno od Zagreba. Time je nepotrebno opterećen Državni proračun i sredstva koja bi smo danas mogli usmjeriti na istraživanje i razvoj na već postojećim sveučilištima…“

Podsjetila bih samo da Regija Sjever s preko 650.000 stanovnika jedina do prošle godine nije imala vlastito, od države financirano sveučilište. Uz četiri sveučilišta u našim najvećim gradovima Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, svoje javno od države financirano sveučilište imaju i: Zadar osnovan još 2002. godine, Dubrovnik od 2003. godine, Pula od 2006. i Slavonski Brod od 2015. godine. Dakle, u Hrvatskoj već postoji 8 javnih sveučilišta od čega je sveučilište u Puli na 70 km od Rijeke, sveučilište u Zadru je od sveučilišta u Splitu udaljeno 150 km, a sveučilište u Slavonskom Brodu od Osijeka 95 km.

Sve to, očito, nije problem. Nije problem ni u osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu koje je osnovano nakon Sveučilišta Sjever. Problem je, izgleda, samo sveučilište u Varaždinu.
Gospođu Rusak kao i sve one koji je podržavaju u ovakvom stavu očito ne zanima da je prosjek visoko i više obrazovanih na sjeveru Hrvatske 10,5 %. Samo za usporedbu, prosjek Hrvatske bez sjevera je 20 %, a prosjek visoko i više obrazovanih u Zagrebu preko 30 %!

Uz to, važno je i podsjetiti da su trenutno najniže plaće u Hrvatskoj upravo u Varaždinskoj županiji te da velik broj roditelja ne može svojoj djeci priuštiti studij u Zagrebu. Nadalje, za sveučilište u Zagrebu godišnje se iz proračuna izdvaja preko 1 milijardu kuna, a i za sva ostala sveučilišta izdvaja se daleko više nego li za Sveučilište Sjever,

Iz brojki koje navodi gđa Rusak zapravo se jasno vidi da bi zapravo financiranje Sveučilišta Sjever prema broju studenata, u odnosu na omjer iznosa financiranja prema broju studenata na Zagrebačkom sveučilištu, trebalo za Sveučilišta Sjever povećati na 50 milijuna kuna godišnje.

Stoga sve daljnje rasprave trebaju ići u smjeru kako kvalitetnije podržati sveučilište, a ne prozivati zašto uopće postoji.

Posebno je zabrinjavajuće što se u priloženom zapisniku vidi da se nitko od zastupnika HNS-a i SDP-a, kao i g. Ilčić ispred HRASTA kao jedini član iz Varaždina u navedenom odboru, o navedenome nije niti očitovao.

Kao zastupnica u Hrvatskom saboru koja je prva zakonskim prijedlogom predložila osnivanje Sveučilišta Sjever, ogorčena sam ovakvim sramotnim i podcjenjivačkim stavom prema našem Sveučilištu Sjever, prema našem gradu i našoj sjevernoj regiji.

Upravo iz tog razloga financijsko, programsko i kadrovsko jačanje našeg Sveučilišta Sjever, kako bi djeca ovdje u Varaždinu mogla dobiti još bolje i kvalitetnije obrazovanje, biti će jedan od ključnih programskih ciljeva Reformista.

Potpredsjednica Narodne stranke REFORMISTI
Natalija Martinčević