Reformisti o ministrici Divjak: U dnevnu prljavštinu HNS-ove politike, uspjela umočiti i kurikularnu reformu

Ispred zgrade Fakulteta organizacije i informatike, u kojem je profesionalnu karijeru gradila aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, varaždinski Reformisti su danas održali konferenciju za medije vezanu za objavu škola u kojima će se provoditi eksperimentalna provedba kurikularne reforme od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako oni kažu, posebno je naglašena i neupitna činjenica da je prema popisu osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije, od dva grada i dvije općine, dakle od četiri jedinice lokalne samouprave, HNS je na vlasti u njih čak tri - Ivanec, Trnovec, Cestica.

- Činjenica da postoji jedna jedinica lokalne samouprave u kojoj HNS nije na vlasti, a dobila je program, je Varaždin i to vjerojatno zato što ga kao glavni grad Županije ipak nisu mogli izbjeći - naveli su varaždinski Reformisti, dodajući da su ih navedene činjenice ponukale da pogledaju i još neke Županije ovdje na sjeveru Hrvatske, pa su tako ustanovili da od sedam općina u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji u kojima se nalaze osnovne škole odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme, u čak njih šest HNS obnaša vlast odnosno ima svog načelnika.

- Tome možemo dodati i činjenicu da se ne radi samo o gradovima i općinama gdje je HNS na vlasti, već se otišlo i korak dalje pa je tako poznata i stranačka pripadnost i velikog broja ravnatelja. Spomenuti ćemo da su samo u Varaždinskoj županiji dvije ravnateljice škola istaknute članice HNS-a. Iako ne bismo željeli vjerovati da je tako, sve upućuje na jedan jedini mogući zaključak, a to je da se prilikom odabira škola, nije gledala opremljenost škola i motiviranost njenog kadra, već politička pripadnost - dodaju.

Također kažu da su u svakodnevnom političkom životu svjesni političkih podjela oko gotovo svakog pitanja, no ako bi jedno područje trebalo biti lišeno političkih podjela i političkog favoriziranja onda je to obrazovanje.

- Nažalost, varaždinska ministrica obrazovanja, uspjela je da ponovno ne pričamo o obrazovanju, o kurikularnoj reformi, o budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj, već da pričamo o činjenici da je i pri odabiru škola za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme - uplela politiku - objašnjavaju, dodajući da takav postupak ministricu Divljak zaista obilježava kao ministricu koja u Vladi odrađuje najveći dio HNS-ove privatne politike koja zastupa „razne politike“ ali niti jedna od njih nije interes građana, a posebno nije interes građana Varaždinske županije.

- Kako naime objasniti činjenicu da su svi ministri ove Vlade, a za čija su ministarstva vezani županijski projekti, bili u Županiji i odradili sastanke sa županom Čačićem, osim ministrice Divjak? Kako objasniti činjenicu da je župan Čačić odradio više sastanaka s premijerom, predsjednikom sabora i s ministrima iz Vlade, a jedino je na sastanak kod ministrice Divjak, iz Varaždina, morao urgirati kod premijera? I kako na kraju objasniti činjenicu da samo ministrica Divjak i HNS čine sve da ne vrate novce Varaždinskoj županiji? Zaista je sramotno da netko tko je iz Varaždina, netko tko je radio ovdje na FOI-u, 50 metara od zgrade Varaždinske županije ponaša i radi na ovakav način – naglasila je Martinčević.

Naglašavaju da će ova ministrica ostati upamćena kao ministrica Varaždinka, koja je učinila sve da učini štetu baš Varaždinskoj županiji i našim građanima te da je u dnevnu prljavštinu HNS-ove politike, uspjela umočiti i kurikularnu reformu.

Na potpredsjednicu Reformista Nataliju Martinčević nadovezao se Tomislav Paljak, predsjednik Županijskih Reformista i zamjenik župana koji je istaknuo da je kurikularna reforma napravljena površno.

- Ona ne garantira nikakav uspjeh i daljnji razvoj hrvatskog školstva. U odnosu na Jokićevu reformu koja je imala puno veće šanse uspjeti pa nije, ovo je doista samo jedni površinski pokušaj koji započinje i završava s politikantstvom i to je zapravo cilj ove reforme - rekao je Paljak.

Na konferenciji za medije prisustvovao je i potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin i zamjenik župana Robert Vugrin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.