REFORMISTI o raspravi Ladislava Ilčića oko Sveučilišta Sjever

A.Š. / Varaždinske vijesti | 21.3.2016. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

O raspravi Ladislava Ilčića oko Sveučilišta Sjever iz Narodne stranke – REFORMISTI su se obratili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Nažalost, gospodin Ilčić ne zna kako funkcioniraju radna tijela Hrvatskog sabora, a ako misli predstavljati interese Varaždinske županije u Hrvatskom saboru, bilo bi dobro da to nauči.

Uz svoje priopćenje za medije poslala sam i Izvješće Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora o Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu upravo iz razloga da sve bude potpuno jasno i transparentno.

U tom izvješću jasno stoji izjava predsjednice odbora prof. dr. sc. Rusak „da će ove godine iz Državnog proračuna biti izdvojeno gotovo 20 milijuna kuna samo za zaposlene Sveučilišta Sjever koje broji nešto više od 3 000 studenata u odnosu na Sveučilište u Zagrebu koje broji više od 63 000 studenata. Nedavno otvaranje Sveučilišta Sjever bilo je političko pitanje, a ne pitanje potrebe otvaranja novog Sveučilišta koje je 50 km udaljeno od Zagreba. Time je nepotrebno opterećen Državni proračun i sredstva koja bi smo danas mogli usmjeriti na istraživanje i razvoj na već postojećim sveučilištima koje ionako imamo veći broj u odnosu na broj stanovnika nego druge države, poput Italije, Španjolske, Velike Britanije, Mađarske i niz drugih zemalja.“

Nakon ove izjave, u izvješću nema zapisa o bilo kakvoj raspravi g. Ilčića, pa stoga upućujem g. Ilčića da sljedeći put traži da i njegov stav uđe u izvješće.

Nažalost, propust g. Ilčića da njegova diskusija bude i zabilježena i dostupna hrvatskoj javnosti i Hrvatskom saboru, dovodi do toga da je jedini službeno zabilježeni i objavljeni stav Odbora zahtjev da se onemogući opstanak Sveučilišta Sjever dovođenjem u pitanje njegovog financiranja.

Ovo, nažalost, nije prvi put da se na ovakav način govori o Sveučilištu Sjever. Drago mi je ako je i g. Ilčić prepoznao da se kroz instituciju Hrvatskog sabora treba brinuti o interesima našeg Sveučilišta.

Potpredsjednica Narodne stranke – REFORMISTI
Natalija Martinčević