Reformisti HDZ-ovog gradonačenika usporedili s kraljem Aleksandrom!?

vv | 13.4.2019. u 06:56h | Objavljeno u Aktualno

- Neposredno prije izbora za Vijeća mjesnih odbora gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, raspustio je 30 mjesnih odbora na području grada Novog Marofa čime je svojim građanima u 21. st. oduzeo demokratsko pravo izlaska na izbore, a time i mogućnost direktnog odlučivanja o njihovom mjesnom odboru, poručili su Reformisti Varaždinske županije povodom izjave Jenkača  da mjesni odbori nemaju pravnu osobnost i ne odlučuju o ničemu, već donose "spisak želja", dok izbori za njih koštaju i samo posvađaju građane, čija je izlaznost tek 10 do 15 posto pa zato Novi Marof uvodi nove tehnologije za komunalne redare koji će odmah zabilježiti probleme građana.

Upravo je ovo objašnjenje novomarofskoga gradonačelnika, kako drže Reformsti, još bizarnije od samog raspuštanja mjesnih odbora za što drže da je "apsolutno nedopustivo".

- Naime, on u tome ne vidi baš nikakav problem, već iznosi tezu kako mjesni odbori ne služe ničemu, odnosno tvrdi kako će komunalni redari uspješno zamijeniti dosadašnje predsjednike mjesnih odbora. Nikome nije jasno kako će gradski komunalni redari zamijeniti 30 predsjednika kojima su građani direktno iznosili svoje svakodnevne probleme, a oni ih onda komunicirali prema Gradu i nadležnim službama, a što na kraju utječe i na donošenje proračuna grada gdje se moraju osigurati sredstva za rješavanje problema koje su građani iznijeli. Proračuni jedinica lokalnih samouprava, pa tako i Novog Marofa, ove godine su bitno povećani, pa je cijela ideja ukidanja mjesnih ogranaka očito bazirana na ideji da sva moć bude u rukama gradonačelnika, daleko od građana, navode Reformisti.

Sve ovo, kako dodaju, događa se baš u Novom Marofu, koji je površinom najveći grad u Varaždinskoj županiji te su baš tu mjesni odbori najpotrebniji, budući da su građani daleko od centra odlučivanja.

- Još jedna teza koju Jenkač iznosi, a trebala bi objasniti ukidanje mjesnih odbora, je da stranke svađaju ljude na izborima, što je teško shvatljivo u demokraciji, ali je bilo shvatljivo u diktaturi, budući da su vrlo slične teze iznosili svjetski diktatori, a danas su potpuno neprihvatljive, čak i opasne. Upravo su izbori mjesto gdje građani mogu izraziti svoje mišljenje te ostvariti svoje pravo glasa, a ukidanjem mjesnih odbora koji su najbliži građanima u piramidi odlučivanja, povrijeđeno je jedno od osnovnih načela Europske unije, načelo supsidijarnosti, navode Reformisti u prigodno ilustriranom priopćenju naslovljenom "Jenkač kao kralj Aleksandar: 'Između naroda i mene ne može i ne sme da bude posrednika".

Kako navode, možda razloge ukidanja mjesnih odbora treba tražiti u neupitnoj činjenici da je HDZ u zadnjih 15 godina apsolutnu većinu dobivao tek u neznatnom broju mjesnih ogranaka, pa je Jenkačev strah time opravdan.

Također, iznesena teza da je izlaznost na izbore mala, oko 10 posto nikako ne drži vodu, budući da je upravo na području Novog Marofa zabilježena jedna od najvećih izlaznosti na izbore za Vijeća mjesnih odbora, između 30 i 47 posto, tvrde Reformsti koji apeliraju na gradonačelnika Jenkača da još jednom razmotri ovu "ishitrenu odluku kojoj nema mjesta u demokratskom društvu i omogući građanima da izraze svoje mišljenje na izborima", odnosno da potiče partnerski odnos sa svojim građanima, sluša njihove probleme i zajedno s predsjednicima mjesnih odbora radi na njihovom rješavanju, umjesto da raspušta mjesne odbore i tako građanima oduzima svaku mogućnost utjecaja na gradsku vlast.