Reformisti: Činjenice su uvijek činjenice

Varaždinske vijesti | 14.4.2016. u 17:03h | Objavljeno u Aktualno

Reformisti Varaždinske županijske organizacije se obratili novim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Kad g. Štromar kao osoba bez ikakve, osim lokalne, političke vidljivosti i utjecaja, što dakako rezultira i činjenicom da županija nije u stanju ni promovirati, pa ni zaštititi svoje interese na razini Hrvatske, bez obzira da li se radi o Vladi lijevog ili desnog centra, spominje samo promociju g. Čačića koji je godinama bio, kao što je i danas prepoznatljiva i utjecajna javna ličnost i jedna je od sedam političkih ličnosti u Hrvatskoj za koju zna 99% hrvatskih građana, onda takve izjave ukazuju na potpuni izostanak bilo kakvog kriterija.

Štromar, naravno, zna da ju upravo g. Čačić osnovao i Azru i EU ured Varaždinske županije u Bruxsellesu , a svi građani županije znaju da je Varaždinska županija u vrijeme kad je Čačić bio župan na cijelom nizu područja bila primjer, dok danas nestajemo u prosječnosti i sivilu. Kad g. Čačić govori o korištenju EU novca ne govori o odgovornosti Azre, a još manje o nesposobnosti građana ove županije. Govori samo o nesposobnosti župana i njegovoj odgovornosti. Nedostatak vizije, hrabrosti i sposobnosti župana nije omalovažavanje svih nas građana Varaždinske županije, jer svi mi smo u samo tri godine pod vodstvom g. Čačića kao župana realizirali i 32 škole i dvorane i uveli besplatni prijevoz srednjoškolaca i formirali najuspješniju slobodnu zonu u Hrvatskoj, centar izvrsnosti, cash pool, te niz drugih projekata, što nije nitko drugi u Hrvatskoj učinio i što i do danas ostaje jedino važno što je u županiji učinjeno. Tada su nas upravo zbog toga prepoznavali kao najuspješnije.

Nakon toga u sedam godina župan Štromar, uz vladu lijevog centra i stvorene sve pretpostavke, nije uspio realizirati ni tri – četiri škole o kojima govori sedam godina, ni bolnice, ni bilo šta drugo, osim jajomata , pa danas ponovno slušamo da će se ti projekti realizirati u budućnosti. Govoriti o investicijama koje će se desiti zato jer ih realizira država ili institucije izvan Varaždinske županije je zaista kićenje tuđim perjem i pokušaj samo promocije na tuđi račun .

Od župana navedenih 215 milijuna kuna realiziranih u proteklih sedam godina, kao i iznose i rokove realizacija sljedećih godinu dana očekujemo da se javno objave, te da on preuzme odgovornost za te sramotne rezultate. Naime, samo grad Rijeka, a ne županija u cjelini, realizirao je u pred pristupnim fondovima 530 milijuna kuna, a samo u proteklih dvije godine 570 milijuna kuna, dok je Varaždinska županija, koja čini oko 4% stanovništva Hrvatske , prema službenim podacima za korištenje IPA sredstava za 1/3 slabija od hrvatskog prosjeka, dakle ne samo da nismo uspješni nego nismo ni prosječni. Daleko bolja od nas je Osječko -baranjska, Primorsko - goranska, Vukovarsko – srijemska, itd., dakle i niz županija koje do jučer uopće nisu bile usporedive sa našim rezultatom.

Na kraju pozivamo g. Štromara da se prestane skrivati iza projekata realiziranih prije deset godina i da se u sljedećih godinu dana, do izbora, barem približi hrvatskom prosjeku, jer nije realno očekivati da bude lider i u bilo čemu natprosječan. Ispod prosječnošću direktno šteti interesima svih nas građana ove županije.