Radman: Moje je razrješenje isključivo političke naravi

| 3.3.2016. u 18:14h | Objavljeno u Aktualno

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman na današnjoj se konferenciji za novinare osvrnuo na odluku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora o njegovu razrješenju, koju je ocijenio „politički motiviranom”. Naglasio je i kako je procedura koja joj je prethodila bila unaprijed dogovorena i protuzakonita te kako u meritumu zahtjeva za njegovim razrješenjem ne stoji ništa što bi moglo poslužiti kao zakonita osnova za provedbu razrješenja. Dodao je kako bi to moglo imati iznimno opasne i dramatične posljedice za Hrvatsku radioteleviziju i za Republiku Hrvatsku te  je svoje očitovanje dostavio tijelima i osobama koje razumiju okolnosti odnosa Republike Hrvatske i Europske unije.

“Ako se mišljenje Nadzornoga odbora HRT-a uzme kao legitimno, postoji opasnost izravnih implikacija toga čina na obveze koje je Republika Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju”, istaknuo je Goran Radman. Netko, kako je pojasnio, može po toj osnovi podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske, a potom u cijelome daljnjem postupku Hrvatska radiotelevizija može imati ozbiljnih posljedica.

„Nemam nikakvu dilemu o tome da je i motiv i povod isključivo političke naravi i da se mene miče isključivo zbog toga. Dokazivat ću svoju nevinost, ali i upozoravati na činjenicu da sam čitavo vrijeme svojega mandata svoj posao radio pošteno, odgovorno i politički nepristrano. Sve su optužbe iznesene isključivo i jedino zato da se moj autoritet kao ravnatelja pokoleba i da mi se oteža ispunjavanje obaveza”, rekao je Goran Radman. Dodao je kako je posve legitimno da politička većina želi imati nekoga tko će joj više svjetonazorski odgovarati te kako s time nema problema, ali zakon definira na koji se način to smije postići, a ovo što se događa, istaknuo je, nije utemeljeno na zakonu.

„Ovu odluku osobno doživljavam kao relaksirajuću jer je bilo iznimno teško i iscrpljujuće raditi ovdje, a često i gotovo nemoguće – riječ je bila o ugrožavanju mojega života i imovine”, rekao je Radman. Također je rekao i kako su vodeći političari posljednja dva tjedna iznosili optužbe na njegov račun, no kako te optužbe nisu istinite. Rekao je i da su se pritom koristili mnogim neistinitim argumentima te naglasio da je svoju dužnost obavljao odgovorno te politički nepristrano.

„Nisam služio niti jednoj politici i stranci. Svi su imali primjedaba na moj rad. Nisam imao zakonske ovlasti za programske sadržaje, zbog čega su me kritizirali. Iznimno sam zadovoljan zbog svih rezultata i uspjeha koje smo postigli u ovo malo vremena koje smo imali da Hrvatsku radioteleviziju spasimo od gotovo izvjesnoga stečaja”, rekao je Radman.

Govoreći o svojemu mandatu, rekao je i kako je Hrvatska radiotelevizija smanjila broj zaposlenih za više od 500, povećala proizvodnju programa, udvostručila broj programskih kanala i uvela nove oblike distribucije te kako je danas financijski stabilna.

U vezi s novopredloženim vršiteljem dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a Sinišom Kovačićem rekao je kako će mu, bude li on izabran, čestitati  te učiniti sve da mu omogući da nesmetano preuzme svoju novu dužnost.

Na upit novinara je li u čemu pogriješio tijekom svojega mandata, Radman je rekao kako su neke odluke koje je donosio bile nedovoljno promišljene, a da pritom misli na pojedine kadrovske odluke.