Radimir Čačić Foto: VV arhiva/ilustracija

Radimiru Čačiću mjesto ministra gospodarstva u HDZ-ovoj Vladi?

VV/telegram.hr | 12.6.2016. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Padne li Vlada, na čelu nove Vlade bit će Zdravko Marić, aktualni ministar financija, a umjesto dosadašnja dva, nova bi Vlada imala tri potpredsjednika, piše Telegram.hr. Bili bi to sadašnji HDZ-ovi ministri Miro Kovač i Oleg Butković, a treća potpredsjednička fotelja pripala bi jednom od predstavnika nacionalnih manjina.

Mjesto ministra gospodarstva ponuđeno je Radimiru Čačiću koji je, kako piše Telegram, bio prilično neodređen u davanju izjava hoće li, kao jedini zastupnik Narodne stranke – reformista, sudjelovati u preslagivanju, ili će se pridružiti onima koji zazivaju nove izbore.

U novu Vladu, iz kvote HDZ-a, ušao bi general Damir Krstičević i vodio resor obrane, a dosadašnji ministar obrane, Josip Buljević, zamijenio bi na mjestu ministra unutarnjih poslova Mostovog Vlahu Orepića.

Darko Milinović, bivši ministar zdravstva, koji posljednjih dana često istupa u javnosti otkrivajući strategiju HDZ-a u pokušaju sastavljanja nove saborske većine, rekao je kako je ta stranka spremna žrtvovati ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića, ukoliko to budu tražile manjine kao uvjet da podrže novu parlamentarnu većinu.

Prema pisanju Telegrama, u tom bi slučaju mjesto ministra kulture pripalo Stranci rada i solidarnosti Milana Bandića. Kao Hasanbegovićeva moguća nasljednica spominje se književnica Milana Vuković Runjić, kao i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić.

HSP dr. Ante Starčević, čiji se saborski zastupnik Pero Ćorić ovih dana snažno protivio mogućem ulasku Milorada Pupovca u Vladu i žestoko se zalagao za ostanak Hasanbegovića, bio bi namiren mjestom ministra uprave na kojem je sada Mostova Dubravka Jurlina Alibegović.

Iako je Branimir Glavaš još prije dva dana tvrdio kako HDSSB neće sudjelovati ni u kakvom preslagivanju saborske većine, ta bi stranka, za promjenu stava, mogla u Vladi dobiti resor poljoprivrede.

Potpredsjednik HDZ-a, Oleg Butković za Novu TV je rekao kako je odluka o novom mandataru za sastav Vlade, Zdravku Mariću, donesena na telefonskoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, te kako se ta stranka u to ne bi upuštala da nema 76 ruku potrebnih za stvaranje nove većine u Saboru.