Radimir Čačić o prijedlogu državnog proračuna

| 11.3.2016. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Narodne stranke - REFORMISTI i saborski zastupnik Radimir Čačić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru komentirao je prijedlog proračuna u stavkama smanjenja subvencioniranog prijevoza srednjoškolskih učenika i ukidanja sufinanciranja JPP projekata u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

„Smanjenje subvencioniranja prijevoza srednjoškolskih učenika direktan je udar na 100.000 obitelji u Hrvatskoj čija djeca kao srednjoškolci koriste subvencionirani prijevoz. Kao župan Varaždinske županije, prvi sam i jedini uveo taj model. Prošla Vlada htjela ga je ukinuti, ali je odustala na pritisak Reformista, a ova predlaže smanjenje sufinanciranja za jednu trećinu.
Ovaj financijski udar na obitelji srednjoškolaca posebno je značajan za Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju koje kontinuirano pripadaju među županije s najnižim plaćama u Hrvatskoj.

Drugi dramatičan rez u proračunu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta je ukidanje sufinanciranja JPP projekata u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji (32 objekta u Varaždinskoj i 1 objekt u Koprivničko-križevačkoj županiji) u iznosu od 20 milijuna kuna što za jedinice lokalne samouprave i Varaždinsku županiju predstavlja neizdrživ proračunski udarac.

Primjerice, ovakvim prijedlogom proračuna, u općini Cestica iznos plaćanja za JPP projekte koje općina mora sufinancirati povećava se 3 i pola puta.
Reformisti će uputiti amandmane na proračun vezano na smanjenje sredstava za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i na ukidanje sredstava za JPP projekte. Ukoliko se amandmani Reformista ne usvoje i proračun se prihvati u predloženom obliku glasovima HDZ-a i MOST-a, takav proračun ne može dobiti podršku Reformista“, zaključio je Čačić.