R. Čačić: Ne komuniciram sa Štromarom i ministricom Divjak, što otvara pitanje podrške Vladi

V.V. / Globus | 9.11.2017. u 13:04h | Objavljeno u Aktualno

Posljednjih dana pale su teške riječi na relaciji župana Varaždinske županije Radimira Čačića i predsjednika Reformista te HNS-a, prije svega Predraga Štromara te ministrice graditeljstva Blaženke Divjak.

O tome je Čačić progovorio za Globus.

Kazao je kako je zbog opstrukcije prema projektima Varaždinske županije, koji dolaze od ministrice Divjak, spreman i na uskraćivanje podrške Vladi.

I HNS i Reformisti imaju najveću podršku na sjeveru Hrvatske, pa je li vam suradnja dobra?

– To je zanimljiva situacija koja nikada do sada nije viđena u hrvatskoj politici. Do sada je često bilo da su se ljudi koji su došli u Vladu iz nekih izbornih baza i sredina trudili podržati projekte svojih baza. Ali, nikada do sada nije bila situacija da su se rukama i nogama trudili da opstruiraju projekte.

Hoćete reći da vas Štromar i Blaženka Divjak opstruiraju?

– Ovo je sada takva situacija. Jedini ministri s kojima ja ne komuniciram su Štromar i Blaženka Divjak. Gotovo nevjerojatno. I ako išta bude ozbiljan razlog da uskratimo podršku Vladi, bit će nemogućnost da realiziramo neke projekte. Varaždinska županija ima dva core businessa, jedan je obrazovanje, drugi zdravstvo. Obrazovanje je osnovna djelatnost i ako nemaš komunikaciju ili imaš opstrukciju od ministrice obrazovanja i to Plenković dopušta, otvara se pitanje podrške.

Zna li premijer za to?

– Zna. Upozorio sam ga i javno, ne samo u četiri oka. Pismom. Prvo sam napisao pismo ministrici Divjak, naveo sam sve elemente zbog čega bi bilo važno da prestane opstruirati, među ostalim i kad je riječ o iznosu koji predstavlja 50 posto izvornog proračuna Županije. Država je to dužna isplatiti, a ne isplaćuje jer isplata treba ići preko Ministarstva obrazovanja, što ministrica opstruira. To je nevjerojatno i kada ministrica Divjak nije reagirala, onda sam to pismo objavio i poslao Plenkoviću da ga upozorim.

Cijeli intervju pročitajte u Globusu

Označeno u