Ptiček (SDP) smijenjena, novi predsjednik maruševečkog Općinskog vijeća Kišić (HDZ)

Martina Pižeta | 21.3.2016. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Nakon burne rasprave, s devet glasova 'za' maruševečki su vijećnici na današnjoj sjednici Općinskog vijeća smijenili dosadašnju predsjednicu Andreju Ptiček (SDP).

Prijedlog za njenim razrješenjem su, podsjetimo, potpisala petorica vijećnika HSS-a, dvojica HDZ-a te nezavisni Vjekoslav Bahun. U obrazloženju su naveli da je Ptiček na spomenutu funkciju imenovana kako bi pomogla u realizaciji projekata Općine Maruševec putem koordinacije u nadležnim ministarstvima, a budući da se vladajuća struktura u Hrvatskoj promijenila, predložili su njeno razrješenje i imenovanje novog predsjednika vijeća.

Ptiček je u dvama dopisima medijima napomenula da na njen rad u tri godine nije bilo nijedne primjedbe premda je trebalo vremena da je vijećnici počnu uvažavati jer je mlada i jer je žena. Usto, HDZ-ove je vijećnike prozvala da su pritiscima pridobili HSS-ovce i nezavisnog vijećnika.

Upravo su spomenute dopise medijima vijećnici posebno zamjerili bivšoj predsjednici.

- U posljednjih deset dana najprozivanija sam osoba i na moj su račun, ali i mojih kolega, iznijete mnoge neistine. Način na koji je izabrana predsjednica ličio je na političku trgovinu jer nam je obećana pomoć državnih institucija. Vjerovao sam da će se to dogoditi i zato nisam prigovarao vašem radu. No, vaši su istupi medijima bili grubi i nekolegijalni prema ostalim vijećnicima koje ste prozvali nesposobnima. Vaša je jedina namjera bila zavaditi HDZ i HSS. No, ovo će vam biti dobra odskočna daska u budućnosti - kazao je HDZ-ov vijećnik Dragutin Kišić dodavši da se oko smjene Ptiček digla hajka kao da smjenjuju premijera Tihomira Oreškovića.

- Jedini vam je cilj bio da se stekne dojam da ste politička žrtva - ocijenio je Kišić.

No, protiv SDP-ovke digao se i HNS-ov Stjepan Klen, ali i njena bivša stranačka kolegica Blanka Glavica Ječmenica, danas nezavisna vijećnica koja je prilikom glasovanja o razrješenju Ptiček ostala suzdržana.

- Ponižavamo se umjesto da budemo kompaktni jer smo mala sredina. Niste bili ovdje prije pa ne možete govoriti o onome što se događalo. Ja sam uvijek bio najglasniji kritičar u Vijeću i pokušavao smijeniti načelnika, no u tome nisam uspio. U koaliciji smo dobro surađivali, no sada ste pokazali svoje pravo lice i kakva ste osoba. Recite ako imate hrabrosti što se događalo uoči vašeg imenovanja za predsjednicu Vijeća prije tri godine. Ja sam bio predložen za predsjednika, no smijenili ste me unutar 10 minuta jer je bilo obećano da će preko vas općini stići pomoć s viših razina. Nemojte nas podcijenjivati - odvratio je Klen, dok je Glavica Ječmenica također spočitnula Ptiček što je vijećnike proglasila nesposobnima.

- Kolege iz HDZ-a i ja, iako sam bila u SDP-u, sve smo se ove godine poštivali i nismo se vrijeđali putem medija i ono što je izašlo, mnoge je na ljudskoj razini povrijedilo. Ne možete ljudima koji iza sebe imaju mnoge utakmice u nogama prozivati nesposobnima. Drugo je predizborna kampanja, a drugo je ovo - primijetila je bivša SDP-ovka.

Načelnik Ivan Šagi (HSS) Ptiček je pak poručio da se mora pomiriti s činjenicom da si u politici „nekad gore, a nekad dolje“.

- Nitko nikada nije vršio pritisak na HSS i ako je netko strančario, to su vaš sponzori koji su tražili vaše imenovanje za predsjednicu vijeća. Uoči konstituirajuće sjednice vijeća zelenio sam se i crvenio zbog svega što su vaši govorili. Mario Habek se nije mogao skinuti s telefona i vaše je imenovanje bila čisto politička odluka - uzrujao se i maruševečki načelnik oko točke razrješenja predsjednice vijeća.

Međutim, Ptiček vijećnicima i načelniku također nije ostala dužna. Poručila im je da njihove riječi upućene njoj mladim i obrazovanim osobama govore da nisu dobrodošle u općini Maruševec.

- Tri smo godine jako dobro surađivali i da nisam bila dobra predsjednica, već bi me smijenili. Moje istupanje bilo je ponukano obrazloženjem vijećnika premda su mi HSS-ovci u više navrata priznali da HDZ i njihov predsjednik Anđelko Stričak vrše pritisak na njih. Smiješna je konstatacija da zbog smjene na državnoj razini sada treba uslijediti i promjena na lokalnoj razini - predbacila je Ptiček vijećnicima dodavši da se nakon sedam godina vratila iz Zagreba i angažirala se u svojoj sredini jer su neke stvari stagnirale.

- No, jedino što sam naučila ovih godina jest da svi, iako se kunu da rade za lokalnu razini, to ne rade. I ovo je još jedan dokaz. Ako je netko tri mandata bio vijećnik, to znači da je za to mjesto predodređen do kraja života? - odvratila je Ptiček vijećnicima.

Za novog predsjednika Općinskog vijeća većinom glasova naposljetku je izabran HDZ-ov Kišić koji je tu dužnost već obnašao u dva mandata.

>> Maruševečki HSS i HDZ traži smjenu SDP-ove predsjednice Općinskog vijeća

>> Andreja Ptiček (SDP) HDZ-u: Opet se vraćamo 15 godina unatrag