Produženi boravak napokon uveden u škole, a model kritiziraju oni koji u osam godina nisu napravili ništa

Varaždinske vijesti | 9.11.2018. u 11:23h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je 2005. godine u prvom mandatu župana Radimira Čačića pokrenuta izgradnja i dogradnja škola s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, u planu je već tada bilo uvođenje cjelodnevnog boravka za učenike u osnovnim školama. Nažalost, u osam godina mandata bivša županijska vlast nije učinila ništa na realizaciji tog projekta.

Za razliku od toga, župan Čačić je u proračun Varaždinske županije za 2018. godine uvrstio 300.000 kuna za sufinanciranje produženog boravka, a uz to se za materijalne troškove izdvaja dodatnih 700.000 kuna. U Županiji je osmišljen koncept te je u ovoj školskoj godini 2018./19. program već zaživio: uveden je u 19 od ukupno 33 županijske škole.

Županija je općinama i gradovima ponudila sufinanciranje produženog boravka, a takav model je odmah prihvatilo 60 posto načelnika i gradonačelnika. Među njima je i gospodin Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, koji sada javno kritizira i proziva Varaždinsku županiju. Zanimljivo je da je gospodin Škvarić šutio punih osam godina tijekom mandata bivšeg župana Predraga Štromara. Tada nijedan jedini put nije javno kritizirao svojeg stranačkog kolegu, koji nije učinio baš ništa da pomogne zaposlenim roditeljima i osigura skrb za djecu u županijskim školama nakon nastave.

Sad kad je program produženog boravka zaživio te je uveden u gotovo 60 posto županijskih škola, gospodin Škvarić javno kritizira aktualnu županijsku vlast. Poznato je da Varaždinska županija upravo za školstvo iz svojeg proračuna izdvaja najviše, gotovo 60 posto, te da je u upravo u školstvu predvodnik u Hrvatskoj. S druge strane, proračun Grada Lepoglave za 2018. godinu iznosi 23,7 milijuna kuna, od čega se za program produženog boravka izdvaja „čak“ 100.000 kuna.

Ako je gospodinu Škvariću taj iznos za djecu takav teret, tada je već mogao kontaktirati ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak. Naime, upravo to Ministarstvo osigurava sredstva za plaće djelatnika u školama, pa se gospodin Škvarić mogao informirati postoji li mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za plaće učitelja u produženom boravku. Time bi učinio barem jednu korisnu stvar za djecu iz Lepoglave, ali i cijele Varaždinske županije.

Označeno u