Predsjednici već treći mjesec pada potpora među građanima Foto: VV arhiva/ilustracija

Predsjednici već treći mjesec pada potpora među građanima

I.D./VV/index.hr | 28.3.2016. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i dalje uživa veliku potporu, točnije građani o njoj imaju pozitivan dojam, ali prema istraživanju CROBAROMETRA, vidljiv je jedan po nju zabrinjavajući trend, prenosi index.hr.

Rad predsjednice podržava 52 % ispitanika, ali taj broj već treći mjesec opada i ona je u tom razdoblju izgubila 12 postotnih poena potpore građana. Istodobno, već treći mjesec raste broj građana koji ne odobravaju njezin rad i trenutačno je njih 37 %. Uz predsjednicu su i dalje birači HDZ-a i to s više od 90 %. A njezina popularnost, iako velika, daleko je ispod popularnosti koju su imali njezini prethodnici.

Predsjednica je i dalje na prvom mjestu i o njoj pozitivan dojam ima 60 % birača, ali bilježi i tu blagi pad popularnosti u odnosu na mjesec prije kada ju je podupiralo 65 % birača. Negativan dojam o njoj ima 32 % birača.

Premijer Orešković pak ima i dalje uz sebe 59 % birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje, a njih 26 % o njemu misli negativno. Dvije ključne osobe vodećih stranaka ne stoje po pitanju dojma među biračima dobro. O Tomislavu Karamarku pozitivan dojam ima 22 % birača, a negativan 69 %. O Zoranu Milanoviću pozitivan dojam ima 31 % birača, a negativan njih 60 %. Božo Petrov, koalicijski partner Domoljubne koalicije ima 42 % birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje, a njih 45 % o njemu ima negativan dojam.

U ožujku su tri institucije također slabije ocijenjene od strane građana. Predsjednica tako dobiva 3,10 i to je treći mjesec da joj potpora pada. Banski dvori su sada ocijenjeni s 2,42 i također su pali. Još su u veljači imali ocjenu 3. Hrvatski sabor već tradicionalno je najlošije ocijenjen među građanima pa ožujak završava s ocjenom 2,11.