Obilnijeg snijega više neće biti?

Dolaze topliji dani i tjedni, no atmosfera i dalje nestabilna

VV/Hrt.hr | 23.1.2016. u 15:02h | Objavljeno u Društvo

Premda će i sljedećih dana biti jutarnjih minusa, i drugo hladnije razdoblje od početka godine završava. I koliko se god neki čudili i prisjećali donedavne temperature zraka, pa i današnje, koja se u kontinentalnom području spuštala i na oko -10 °C, jutros na meteorološkim postajama DHMZ-a u Bednji, Gospiću i Sinju i na -12 °C, a prošlih dana ponegdje i niže, pri čemu je i na većini mjesta na Jadranu u ovome tjednu bila niža od 0 °C, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela siječnja diljem je Hrvatske barem malo viša od prosječne iz službenog klimatološkog razdoblja (1961-1990.), a ponegdje čak i od one iz novijeg, toplijeg razdoblja (1981-2010.), piše Zoran Vakula za Hrt.hr.

Štoviše, odstupanje od službenog razdoblja je većinom veće od 1°C, i kad bi isto ostalo i na kraju mjeseca, klimatološka ocjena bila bi najmanje „normalno“, a u mnogim mjestima čak i „toplo“.

S novim zatopljenjem sljedećih dana, već od sutra, ove će se ocjene potvrditi, većinom čak i povećati.

Osim što će posljednji siječanjski tjedan diljem Hrvatske biti iznadprosječno topao, uz najvišu temperaturu zraka u mnogim danima oko 10 °C i u većini mjesta u unutrašnjosti, i prvi tjedni veljače vrlo će vjerojatno biti topliji nego što je uobičajeno.

Slijedom toga može se zaključiti da povremena buduća hladnija razdoblja, kao i ova prošla, primjerice u prvom siječanjskome tjednu i u ovome, neće biti ni dugotrajna, ni toliko izražena da bi prouzročila negativno odstupanje od prosjeka ni srednje sezonske, pa čak ni srednje mjesečne temperature, sve do barem srpnja.