Centri izvrsnosti Varaždinske županije započeli s radom

M.B./Varaždinske vijesti | 25.10.2015. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

Jučer su s radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije u školskoj godini 2015./2016. iz matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije, novih tehnologija i rukometa. Ove godine će spomenute Centre polaziti 804 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi ukupno 110 mentora.

Uz polaznike centara, mentore, ravnatelje škola te roditelje početku rada prisustvovali su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek. U svom obraćanju prisutnima župan je izrazio zadovoljstvo što ovi Centri egzistiraju već punih osam godina te stvaraju nove, mlade kreativne i obrazovane ljude.

- Od osnivanja centara pa sve do danas težimo sve većoj izvrsnosti pa su stoga i kriteriji svake godine sve viši. To upravo najbolje znate vi koji ste prošli testiranja i došli danas ovdje. Varaždinska županija je danas u hrvatskim okvirima pojam izvrsnosti kada je riječ o obrazovanju. A upravo današnje okupljanje dokazuje da ste vi, dragi učenici, već sada iskreno zainteresirani za izvrsnost. Shvatili ste kako je obrazovanje najvažnija životna komponenta i da samo obrazovani mladi ljudi mogu biti nositelji društvenog razvoja i ja vam na tome čestitam. Čestitam i Vama dragi mentori jer ništa od ovoga ne bi imalo smisla da nema vas koji ste najvažniji faktor pružanja kvalitetnog obrazovanja – naznačio je župan Štromar te dodao kako su najbolji rezultat Centara izvrsnosti veliki i značajni uspjesi učenika na mnogim državnim, županijskim, međužupanijskim i međunarodnim natjecanjima.

Početak rada uljepšali su i učenici Glazbene škole iz Varaždina, a prikazan je i prigodan film o Centrima izvrsnosti. Inače, najveći broj učenika pohađati će Centar izvrsnosti iz matematike, a voditelj tog centra Branko Topić, prof. je istaknuo kako mu je iznimno drago da sudjeluje u ovome projektu koji je postao poznati i van granica naše države.

Podsjetimo kako su Centri izvrsnosti pokrenuti 2007. godine s ciljem poticanja interesa kod učenika osnovnih i srednjih škola te unapređivanja rada s učenicima, a polaznici postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Galerija slika