Vijećnici izglasali proračun Varaždinske županije za 2016. Foto: Krešo Đurić

Vijećnici izglasali proračun Varaždinske županije za 2016.

| 30.11.2015. u 13:38h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine prihvatili su većinom glasova proračun za 2016. godinu. On će, pojasnio je varaždinski župan Predrag Štromar, biti manji u odnosu na 2015. godinu za 1,34 posto tj. za oko tri milijuna kuna i iznosit će oko 205 milijuna kuna.

- U proračunu će stavke i dalje ostati iste, provodit će se i dalje projekti koje imamo, od srednjoškolskog prijevota, projekta besplatnih udžbenika, a od novosti su tu dva europska projekta vrijedna 6,8 milijuna kuna. Riječ je o pomoćnicima u nastavi i integriranom prijevozu putnika koji je u pripremi - rekao je Štromar.

Dodao je da su sredstva osigurana i za prijevoz umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.
Iako na kraju prihvaćen, proračun je naišao na žestoku kritiku oporbe. Vijećnika HSS-a Zvonimira Sabatija zanimalo je tako zašto je čak tri milijuna kuna pod stavkom "ostali rashodi" te da bi ta stavka trebala biti transparentnije napisana. Sabatijeve kritike odnosile su se i na sredstva koja su izdvojena za poljoprivredu, a kojih je prema njegovom mišljenju premalo.

Da neće podržati proračun izjasnio se odmah i HDZ-ov Anđelko Stričak.

- Podržali bismo proračun, ali nemamo što. Nakon fijaska s JPP-om župan vrijeđa zdrav razum nas vijećnika kada govori da će se projekti dogradnje škola i kirurgija ostvariti - rekao je Stričak.

Da su sredstva predviđena za tu namjenu daleko premala bila je tek jedna od niza kritika. Dodao je tako i da se premalo sredstava planira za poljoprivredu, turizam, ceste...

Na to mu je Štromar odgovorio kako županija za uređenje cesta ima Županijsku upravu za ceste. Osvrnuo se i na (do)gradnju škola i izgradnju kirurgije.

- I dalje ćemo raditi na tome da imamo jednosmjensku nastavu, a kojim modelom ćemo to ostvariti treba još vidjeti - rekao je Štromar te obrazložio da je JPP u školstvu propao zbog prevelikih kamata banaka.

Što se pak tiče kirurgije rekao je da će u idućih nekoliko mjeseci probati ići sa projektnim zadatkom.
- Problem je što statika stare zgrade kirurgije, prema novim zakonima, ne dozvoljava da se ona obnovi i najbolje je ići sa novom zgradom - zaključio je.