Patafta: Treba vratiti narušeno povjerenje

Napisao/la: vv -

Sa žalošću moram ustvrditi kako odnos Grada Varaždina, kao većinskog vlasnika i drugog dioničara Termoplina, već duže vrijeme nije u skladu s dobrim poslovnim običajima, navodi u priopćenju Davor Patafta,  gradski vijećnik Lige za Varaždin, dodajući da je "narušen je odnos međusobnog povjerenja", što smatra "nedopustivim s obzirom na veličinu i značaj Termoplina, kao i  njegovu važnost u opskrbi najvažnijim energentom – prirodnim plinom".

- Stoga se, kao vijećnik u Gradskom vijeću Varaždina svesrdno zalažem da se taj odnos odmah mora popraviti, poručuje Patafta, koji drži da su "taoci takvog odnosa su građani Varaždina i svi korisnici usluga tvrtke Termoplin", ali ne pojašnjava i zašto misli da bi bili taoci građani i korisnici usluga Termoplina, koji, usput rečeno, imaju jednu od nižih cijena plina u RH, a o sigurnosti opskrbe i rezultatima poslovanja poduzeća ne treba ni govoriti.

Patafta, nadalje, naglašava da Grad mora uvažavati dioničara s više od 40 posto vlasničkog udjela, ali i potonji dioničar mora uvažavati interese većinskog vlasnika – Grada Varaždina – u čijem je vlasništvu 51 posto dionica Termoplina.

- U tom smislu razumijem i podržavam želje zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara da zaštiti ključne interese Grada Varaždina. Možda je Avar pritom na početku odabrao krivi put, ali vjerujem da to nije učinio s lošim namjerama, smatra Patafta, ali opet ne objašnjava na temelju čega donosi zaključak da je iza Avarove kaznene prijave, koju je odbacio USKOK, bila dobra namjera, a bilo bi zanimljivo čuti što misli o Habuševoj prijavi protiv njega zbog koje je završio na sudu.

Manjinski dioničar Termoplina, kako nastavlja gradski vijećnik, mora biti svjestan da je "kod odabira da mu javna institucija bude partner i većinski vlasnik u vlasništvu tvrtke pristao i na određenu razinu rizika u takvom odnosu, kako u prošlosti, tako i u budućnosti".

- Naime,  javni i privatni interesi nerijetko se u vlasništvu određene tvrtke i donošenju poslovnih odluka – teško mire! Isto tako, nije logično da Grad Varaždin ima 51 posto vlasništva, a nema ni jednog člana Uprave pa niti većinu predstavnika u Nadzornom odboru tvrtke!  Ako ima takvih primjera u Europi, pozivam bilo koju stranu da to javno prezentira, jer to, s obzirom na zadnje događaje oko Termoplina, izuzetno zanima sve građane Varaždina, navodi gradski vijećnik, iako je u sudskom registru lako vidljivo da većinu sedamočlanog Nadzornog odbora čine što sadašnji, što bivši vijećnici Gradskog vijeća.

Sve sadašnje predstavnike Grada Varaždina u Nadzornom odboru Termoplina, koji je "postavio bivši gradonačelnik Habuš", Patafta poziva da podnesu ostavke na svoju funkciju.

- Očekujem da će tako postupiti, jer oni ipak predstavljaju građane Grada Varaždina, koji su na ovogodišnjim izborima izrazili svoj stav. Sve drugo bi bilo ismijavanje izbornih rezultata i izigravanje povjerenja građana, drži Patafta, iako je među članovima NO Termoplina i Josip Dreven, koji je ostao gradski vijećnik, pa je pitanje zašto bi (i) morao otići nakon izbora, osim ako tako ne odluči Skupština Termoplina, koja jedina može zakonito donositi odluke o sastavu NO, sukladno Statutu poduzeća i zakonima.

Usprkos ovakvim apelima za ostavkama - koji zorno govore da politička bitka za Termoplin, koja nema veze s interesima građana,  ulazi u novu fazu - Patafta veli da "kao dugogodišnji poduzetnik i sadašnji gradski vijećnik razumije interese oba dioničara".

- Međutim, neosporno je da obostrano treba uvažavati postotak udjela u vlasništvu obje strane i nužno u što kraćem vremenu vratiti poljuljani odnos povjerenja među partnerima, zaključuje gradski vijećnik te najavljuje da će "sljedećih dana službeno zatražiti svu ključnu dokumentaciju koju su isticale obje strane, a do sada je nisam dobio, a sve to u cilju da bi kao gradski vijećnik, ali i svi građani koji su nam dali povjerenje, dobili istinitu, objektivnu i nepristranu sliku o stanju u toliko važnoj gradskoj tvrtki kao što je Termoplin".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.