Oštra reakcija Županije na kritike HNS-a: Iznijet je niz netočnih navoda

Varaždinske vijesti | 8.1.2018. u 19:08h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija dostavila je očitovanje vezano na današnju konferenciju za novinare koju su sazvali HNS-ovi Milorad Batinić, Marijan Škvarić i Damir Šprem.

Kako navode iz Županije tada je izrečen niz netočnih navoda o radu hitne medicinske službe u Ivancu, kao i o komunikaciji Županije s načelnicima i gradonačelnicima te predsjednicima mjesnih odbora, a koje su iznijeli dužnosnici HNS-a.

Reakciju prenosimo u cijelosti:

"Sramotno je i potpuno nevjerojatno da postoji netko tko si uzima za pravo da svojim činovničkim duhom i postupcima pokušava spriječiti realizaciju inicijative za kontinuiranu komunikaciju župana i predsjednika mjesnih odbora u Županiji s ciljem što potpunijeg prepoznavanja problema građana i pružanja pomoći u njihovom rješavanju. Taj strah od razgovora, komunikacije i istine o stvarnom stanju i životnim potrebama naših građana u svakom našem mjesnom odboru u ovoj Županiji je potpuno neshvatljiv. Govori sve o ljudima koji ovakvim postupcima žele onemogućiti župana da dobije informaciju i pomogne građanima u rješavanju njihovih problema.

Usprkos naporima HNS-a, a posebno gospodina Milorada Batinića, ništa neće spriječiti župana i njegove suradnike da razgovaraju kako s predsjednicima mjesnih odbora, tako i sa svim građanima, što je pravo i obveza župana, ali prije svega temeljna građanska sloboda svih naših građana.

Samo činovnici ovdje vide formu, a ne prepoznaju sadržaj. Kao i u slučaju formiranja Savjeta župana s gradonačelnicima i načelnicima, u pozivu na komunikaciju uvijek se i isključivo radi o dobrovoljnom odazivu, a ne o bilo kakvoj obvezi.

Kad je u pitanju ambulanta Zavoda za hitnu medicinu u Ivancu, navodi gospodina Batinića su zakonski neutemeljeni budući da se ne radi ni o kakvom „smanjivanju standarda hitne pomoći“, nego se radilo o nezakonitom postupanju, što je utvrdila kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Kontrolom HZZO-a, koja je provedena u Zavodu za hitnu medicinu u Ivancu, utvrđeno je da je Zavod utemeljio „trijažni tim“, što je pravno nepostojeći oblik pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti izvanbolničke hitne medicine. Time su prekršili Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine zbog čega je takvo dežurstvo ukinuto.

Dakle, u Ivancu se radilo o ukidanju nadzakonskog standarda, koji je bio ustrojen jedino u Ivancu i to, kao što je utvrdilo nadležno tijelo, na nezakoniti način. Zašto je gospodinu Štromaru takvo nezakonito postupanje bilo prihvatljivo, mi ne znamo, no u Varaždinskoj županiji ne želimo niti ćemo postupati protuzakonito.

Člankom 11. Pravilnika propisano je i to da isključivo doktor medicine obavlja pregled, dijagnostičke postupke i određuje i primjenjuje terapiju te koordinira radom ostalih članova tima, odnosno da medicinske sestre i tehničari bez liječnika ni u kojem slučaju ne mogu pružati hitnu medicinsku pomoć.

Netočan je i navod da „institucije Županije nisu spremne“. Na sastanku koji je 13. listopada 2017. godine održan u Ministarstvu zdravstva usuglašeno je da će se problem riješiti osnivanjem posebnog dežurstva u Ivancu. Županija je kao osnivač Doma zdravlja tome dala podršku, a gradonačelnik Batinić je na tom sastanku iskazao spremnost da Grad Ivanec osigura sredstva za opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo u Ivancu.

S obzirom da ni Dom zdravlja niti Varaždinska županija u Gradu Ivancu ne raspolažu adekvatnim slobodnim prostorom, Dom zdravlja je spreman provesti donesenu odluku o osnivanju punkta posebnog dežurstva čim Grad Ivanec osigura opremljeni prostor".

Označeno u